S lažnih profila na Facebooku prevarili žene za više od 180 tisuća kuna

Pixabay

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u posljednjih je šest mjeseci zabilježila dva slučaja prevare. Kako su izvijestili iz policije, nepoznati počinitelko preko lažnih Facebook profila predstavljali su se kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu te prevatili dvije žene u dobi od oko 60 godina za više od 180 tisuća kuna.

U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju s oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim odorama i sa misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje tih žena. Naveli su da imaju veću količinu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati a da izbjegnu carinu te su predložili oštećenim osobama da njima paketom pošalju taj veliki novčani iznos, priopćila je policija.

Počinitelji su oštećene doveli u zabludu navodeći da one trebaju platiti određeni novčani iznos kako bi se paket uopće mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac. Žene su uplatile veće novčane iznose, s time da je jedna uplatila novac preko Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljeni joj IBAN račun u Torinu u Italiji.

Prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj navodio da treba platiti još novca jer je pokraden i sakuplja novac te ne može sam platiti sve što treba. Druga oštećena je nakon upkate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je ona na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati joj je počinitelj blokirao profil na Facebooku.

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 180.000 kuna.

Komentiraj