Ruski veleposlanik: “Ako to zatraži, Hrvatska će dobiti naše cjepivo”

Rusija je na službenom Twitter profilu cjepiva Sputnik krajem prošlog tjedna objavila da su spremni isporučiti 100 milijuna doza u drugom tromjesečju.

“Ako ga zatraži, Hrvatska će dobiti rusko cjepivo”, kazao je u razgovoru za Večernji list ruski veleposlanik u Hrvatskoj Andrej Nesterenko.

Iako Hrvatska još službeno nije zatražila od Rusije cjepivo, veleposlanik nesterenko kazao je da je oditeljica istraživačke skupine Instituta Ruđer Bošković Dragomira Meichen hrvatska predstavnica u Međunarodnom znanstvenom stručnom vijeću za cjepivo Sputnik V, tako da već postoji platforma za savjetovanje s hrvatskim stručnjacima.

“Sputnik V ima niz prednosti koje uvelike pojednostavljuju isporuku cjepiva širom svijeta – temperatura skladištenja u rasponu od +2 do +8 Celzijevih stupnjeva omogućuje čuvanje u običnom hladnjaku. Cijena je manja od 10 USD po injekciji, što cjepivo čini pristupačnim za mnoge zemlje”, kazao je i dodao da rusko cjepivo može igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije i koristiti se u misijama UN-a.

Rusija je do sada ukupno zaprimila zahtjeve za kupnju 1.2 milijarde doza cjepiva iz više od 50 zemalja. “U isto vrijeme Sputnik V već se aktivno koristi u Rusiji – mjesta za cijepljenje otvaraju se ne samo u bolnicama već i u trgovačkim centrima, pa čak i u kazalištima. Koliko znam, u centru Moskve postoji i poseban centar za cijepljenje građana stranih država. Primjerice, zaposlenici talijanskog i švicarskog veleposlanstva u Moskvi već su iskoristili ovu priliku, a sami veleposlanici dali su primjer”, rekao je Nesterenko.

Podsjetimo, Sputnik V rusko je cjepivo koje je registrirano u kolovozu 2020. godine kao prvo cjepivo protiv COVID-19 na svijetu. Nakon što su masovno cijepili svoje stanovništvo, Rusi su cjepivo prodali u 15 zemalja svijeta. U Europi, registrirale su ga Mađarska i Srbija.

U sapunicu s cjepivom ‘umiješala’ se Rusija: Europskoj uniji nude 100 milijuna doza Sputnika

Komentiraj