Ruski parlamentarci traže da Putin prizna separatističke oblasti u Ukrajini

Ruski parlamentarci apelirali su na Dumu da zatraži od predsjednika Vladimira Putina da prizna proruske separatističke oblasti na istoku Ukrajine kao neovisne države, dok Ukrajina i Zapad strahuju od ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog gomilanja postrojbi uz granicu s Ukrajinom mnogi strahuju od mogućeg ruskog napada. Rusija je 2014. anektirala Krim i podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine koji od 2014. ratuju s ukrajinskom vojskom.

U prijedlogu rezolucije 11 zastupnika, među kojima je i predsjednik Komunističke partije Genadij Zjuganov, navodi se da Rusija treba službeno priznati dvije samoproglašene republike kao neovisno države kako bi zaštitila stanovnike od vanjskih prijetnji.

“Državna Duma Rusije obraća se Vama, Vladimiru Vladimiroviću (Putinu), sa zahtjevom da razmotrite rusko priznanje Narodne Republike Doneck i Narodne Republike Lugansk kao samodostatnih, suverenih i neovisnih država”, navodi se u prijedlogu rezolucije.

Duma i Kremlj za sada nisu komentirali navedeni prijedlog.

Rusija dozvoljava stanovnicima područja pod kontrolom separatista da apliciraju za rusko državljanstvo po ubrzanoj proceduri. Na teritoriju pod kontrolom proruskih pobunjenika službena valuta je ruska rublja, a škole su usvojile ruski kurikul.

Putin je prošle godine također naredio vladi da ukine ograničenja na izvoz i uvoz robe između Rusije i dijelova Narodne Republike Doneck i Narodne Republike Lugansk

Ruske vlasti tvrde da je taj potez osmišljen kako bi se nadoknadili gubici zbog ekonomske blokade između područja pod kontrolom separatista i ostatka Ukrajine.

Komentiraj