Rusija: Sirijci moraju sami odlučiti o svojoj budućnosti

EPA/YOUSSEF BADAWI

Rusija je u nedjelju objavila da su se dan ranije svi sudionici razgovora u švicarskoj Lausannei složili da Sirijci trebaju sami odlučiti o vlastitoj sudbini kroz inkluzivni dijalog te da zemlja treba ostati sekularna.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se sirijska umjerena oporba mora razdvojiti od Džabhat Fatah al-Šam skupine (ranije Fronte al-Nusra) i drugih “terorističkih grupa” kako bi se mogao postići američko-ruski dogovor o primirju.

“Istovremeno, treba razumijeti da će se nastaviti operacije protiv terorista Islamske države i Fronte al-Nusra”, kaže ministarstvo.

U subotu su u Švicarskoj održani razgovori između američkog državnog tajnika Johna Kerryja i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, a zatim su im se pridružili UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, diplomati Egipta, Iraka i Jordana te predstavnici Turske, Saudijske Arabije i Katara – država koje pomažu borbu sirijskih pobunjenika te Irana koji je na strani vojske sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Europa nije imala svog predstavnika na sastanku pa će Kerry stoga u Londonu u nedjelju izvijestiti europske saveznike o ishodu sastanka u Lausannei.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson domaćin je međunarodnog sastanka na kojem sudjeluju Kerry te šefovi diplomacije Francuske Jean-Marc Ayrault i Njemačke Frank-Walter Steinmeier. Diplomati bi trebali razgovarati o rezultatima sastanka u Švicarskoj koji je završio u subotu navečer nakon četiri sata bez zajedničke izjave devet zemalja sudionica i bez konkretnih rezultata.

Komentiraj