Svijet
Decoration icon

Rusija

Rusija prije vojne operacije Azerbajdžana razgovarala sa SAD-om i EU-om o Gorskom Karabahu

Autor:

epaselect epa10890113 Ethnic Armenians from Nagorno-Karabakh cross the border with Azerbaijan by car, carrying their belongings with them, near the village of Kornidzor, Armenia, 29 September 2023. Azerbaijan on 19 September 2023 launched a brief military offensive on the contested region of Nagorno-Karabakh, a breakaway enclave that is home to some 120,000 ethnic Armenians. Following a ceasefire agreed on 20 September 2023, Azerbaijan opened all checkpoints with Armenia for the unimpeded exit of civilians from the disputed territory. The Armenian government announced the evacuation of more than 85,000 local residents from Nagorno-Karabakh, and a humanitarian center has been set up in the village of Kornidzor near the so-called Lachin corridor, the main route between Armenia and the breakaway region. Nagorno-Karabakh will 'cease to exist' as a self-proclaimed state from 01 January 2024, the region's separatist leader, Samvel Shakhramanyan, announced on 28 September, after signing a decree to dissolve all its institutions.  EPA/ANATOLY MALTSEV

EPA/ANATOLY MALTSEV

Rusija je razmijenila stajališta sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom o situaciji u Gorskome Karabahu uoči prošlomjesečne munjevite vojne operacije Azerbajdžana, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Politico je ranije izvijestio da su se najviši dužnosnici Sjedinjenih Država i EU-a sastali sa svojim ruskim kolegama u Turskoj zbog hitnih razgovora o Karabahu samo nekoliko dana prije nego što je Azerbajdžan pokrenuo operaciju u toj regiji.

“Obratili su nam se dužnosnici SAD-a i EU-a i zatražili da održimo sastanak”, rekla je Zaharova novinarima, dodavši da su na sastanku razmijenjena stajališta o stanju u Karabahu.

Nije bilo tajnih pregovora

“Na sastanku nije bilo nikakvih tajnih pregovora, radilo se o običnoj razmjeni mišljenja. Vidjet ćemo kako će Zapad sada sve to prezentirati.”

Zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Vedant Patel novinarima je rekao da sastanak nije bio tajni i da su se “okupili kako bi razgovarali o hitnim humanitarnim pitanjima i organizaciji potencijalne humanitarne pomoći stanovništvu Gorskoga Karabaha”.

“Sjedinjene Države i dalje će biti vrlo angažirane u pogledu stanja ondje. Nastavit ćemo i dalje predano pomagati svim stranama u nastojanju da se na Južnome Kavkazu postigne trajni mir”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.