EPA/YOUSSEF BADAWI

Rusija ponovno bombardira Idlib

Sirijski pobunjenici i ratni promatrač tvrde kako je Rusija u utorak nakon nekoliko tjedana nastavila zračne napade protiv opozicije u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad obećao je da će vratiti svaki centimetar Sirije, a otkad se njegovoj strani 2015. pridružila Rusija osvojio je velik dio pobunjeničkog teritorija.

Izvor blizak Damasku prošli tjedan je otkrio kako se vlada priprema na ofenzivu u fazama kako bi vratila Idlib, no Turska, čija vojska ima niz promatračnica uz granicu pobunjeničke zone, upozorava da se takav napad ne provede.

Ruski zračni napadi u i oko Idliba stali su 15. kolovoza, no snage odane sirijskoj vladi nastavile su zračno bombardiranje i granatiranje tamošnjih pobunjenika, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, ratni promatrač sa sjedištem u Engleskoj.

Pobunjenički izvori i Opservatorij tvrde kako su se ruski napadi dogodili u blizini Đisr al-Šugora, na zapadnom rub pobunjeničkog teritorija.

Ruski, turski i iranski čelnici trebali bi se sastati 7. rujna u Iranu, a očekuje se da će tamo raspraviti situaciju u Siriji.

Komentiraj