RUSIJA ODUGOVLAČI: SAD i Kina usuglašene oko novih sankcija Sj. Koreji

FaH

SAD i Kina su se usuglasile oko novih sankcija Ujedinjenih naroda za Sjevernu Koreju zbog nuklearnih testiranja koje je provela u rujnu, no Rusija odugovlači izradu nacrta rezolucije, objavio je u srijedu viši diplomat u Vijeću sigurnosti.

Diplomat koji je govorio za Reuters pod uvjetom anonimnosti vjeruje da bi Kina mogla nagovoriti Rusiju da pristane na nove sankcije, te da bi petnaest članica Vijeća sigurnosti moglo glasovati o nacrtu rezolucije već idućeg tjedna.

Otkad je Sjeverna Koreja 9. rujna izvela svoj peti i najmoćniji nuklearni test Ujedinjeni narodi i Kina, bliski saveznik te azijske države, pregovaraju o novom nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti kojim bi se sankcioniralo djelovanje Pyongyanga.

Nacrt tog teksta nedavno je uručen Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji, preostalim članicama Vijeća koje imaju prava veta.

“Stalne članice su blizu dogovoru o nacrtu rezolucije”, tvrdi upućeni diplomat, te dodaje kako je “ključna stvar u tome da Kina i SAD, države koje su vodile proces, imaju poziciju oko koje se mogu složiti”.

Nove sankcije odnose se na sjevernokorejski izvoz ugljena, te se pojedincima zabranjuju putovanja i zamrzava imovina, otkrio je diplomat.
Vijeće je u ožujku zabranilo svim članicama UN-a da uvoze sjevernokorejski ugljen, željezo i željezne rude osim ako su te transakcije od vitalne važnosti te ako neće stvarati prihod za Pyongyangov nuklearni i raketni program.

Komentiraj