EPA/YONHAP

Rukovali se šefovi država dviju Koreja

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i formalni šef države Sjeverne Koreje Kim Yong-nam susreli su se u petak i rukovali prije svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Kim, koji službeno predvodi sjevernokorejsko diplomatsko izaslanstvo, susreo se s Moonom na primanju čelnika organiziranom prije svečanosti, po južnokorejskoj agenciji Yonhap.

Južnokorejski predsjednik i njegova supruga primali su uzvanike jednog po jednog. Predstavnici dviju suparničkih zemalja izmijenili su osmijehe dok su se opušteno rukovali.

Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, koja čini dio izaslanstva pristigla iz Pjongjanga, čini se da nije bila prisutna.

Kim Yong-nam najviši je sjevernokorejski dužnosnik ikada pristigao u Južnu Koreju, dok je Yo-jong prva članica vladajuće dinastije Sjevera koja je kročila na tlo velikog suparnika od kraja Korejskog rata.

Kim Yong-nama i Kim Yo-jong primio je južnokorejski ministar za ujedinjene i ostali dužnosnici izmjenjujući šale na račun ledenih temperatura.

Sestra prvog čovjeka Sjeverne Koreje doimala se opuštenom, u pratnji četiriju tjelesnih čuvara, prije odlaska vlakom u Pjongčang.

Trodnevni posjet, kako je predviđeno, kruna je spektakularnog približavanja dviju zemalja nakon dvije godine velikih napetosti zbog balističkog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Komentiraj