RTL SUČELJAVANJE: Gospodarski programi posvađali kandidate

Današnje predizborno sučeljavanje u organizaciji RTL televizije bilo je predviđeno da kandidati predstave gospodarske programe svojih stranaka i koalicija.

Među sugovornicima su bili  s Brankom Grčićem iz Restart koalicije, Tomislavom Ćorićem iz HDZ-a, Vesnom Vučemilović iz Domovinskog pokreta te Josipom Budimirom iz Stranke s imenom i prezimenom.

Mnogi politički analitičari su prije samog sučeljavanja naglasili kako se kod svih opcija više govori o listi želja, nego o realnim planovima i ciljevima.

Koji bi bio prvi potez vaše Vlade?

Stranka s imenom i prezimenom: Smanjenje javnog sektora

“Naš glavni potez je da se javni sektor smanji koja je prikladna fiskalnom kapacitetu Hrvatske. Naše gospodarstvo je nekonkurentno jer ima preveliku poreznu presiju, plaćamo oko 5% BDP-a više poreza nego gospodarski subjekti u drugim tranzicijskim državama. Zbog toga smo nekonkurentni, imamo manji izvoz od uvoza i kronični trgovinski deficit. Moramo rasteretiti gospodarstvo, smanjiti poreze i državu izvesti na pravi put. Put za to je racionalizacija javnog sektora, posao koji može obaviti jedan čovjek, a ne dva ili tri kao danas i da javni sektor nije utočište za stranačke ljude koji se nisu realizirali u svojim karijerama pa svi mi moramo plaćati njihovo dolaženje na posao i neobavljanje nikakvog posla jer zapravo za većinu posla nema”, rekao je Budimir i dodao kako bi  im bio dovoljan jedan mandat da značajno promijene stvari, da Hrvatsku dovedu u poziciju da se porezi plaćaju kao u konkurentskim zemljama.

“Poreze na dohodak i dobit treba smanjiti na 10-ak posto da privučemo strane ionvesticije i da poslovi u visokotehnološkim djelatnostima se premještaju u Hrvatsku, da širimo poreznu bazu i da možemo imati socijalnu državu zahvaljujući dobroj ekonomiji”, dodao je Budimir.

HDZ: Sigurna Hrvatska u svim segmentima

“HDZ u idući mandat izlazi s idejom kreiranja sigurne Hrvatske po svim mogućim kriterijima. U četiri godine imali smo 110 tisuća novih radnih mjesta, više plaće, mirovine, pad javnog duga, rastom kreditnog rejtinga zemlje. Taj uspješan mandat i uspješna borba s nekoliko kriza koje su ga obilježile jamstvo su da ono što nudimo da iza toga stojimo. Hrvatska ima šansu, ima dobre ljude, stručnjake, da u iduće četiri godine možemo nastaviti s poreznim rasterećenjem. Porezno smo rasteretili građane i gospodarstvo za devet milijardi kuna. S time ćemo nastaviti kroz smanjenje poreznih stopa na porez na dohodak s 36 na 30 posto, odnosno s 24 na 20 posto, poreza na dobit s 12 na 10 posto, za oko 93 posto pravnih osoba i smanjenjem PDV-a na svu hranu. Taj smjer u poreznom rasterećenju s poboljšanjem poslovne klime i orjentiranost na povećanje samodostatnosti s jedne strane, s druge digitalizaciju procesa i s treće uz povećano ulaganje, što smo također započeli, u sve segmente obrazovanja, da nose potreban iskorak i suglasje sa Zelenim planom EU”, naglasio je Čorić.

Restart koalicija: Vratiti sigurnost građanima koji su nesigurni zbog Covida-19

“Teško je prognozirati pad BDP-a, ali kako se vraća covid kriza, sve je moguće. Otvorili smo ekonomiju i ne znam zašto smo toliko se zatvorili prije dva, tri mjeseca ako sada tako liberalno otvaramo koji je sada izazvao paniku, posve suprotno poruci sigurnosti koju HDZ šalje. Mi smo u svakom pogledu u ovom trenutku nesigurni, zbog covida, zbog toga što je 55 tisuća ljudi ostalo bez posla, jer su mirovine male, jer umirovljenici ne mogu kupiti ni maske, ni rukavice ni zaštitnu opremu. Pitanje je kako će izaći na izbore, dakle nesigurni su ljudi, socijalno potrebiti su nesigurni…”, rekao je Grčić.

To može utjecati da taj minus BDP-a bude i veći, dodao je.

Domovinski pokret: Povećanje konkurentnosti i zaustavljanje iseljavanja

“Naš gospodarski program se temelji na podizanju konkurentnosti našeg gospodarstva, na zaustavljanju procesa koji devastira Hrvatsku, a posebno Slavoniju i Baranju, a to je masovno iseljavanje”, rekla je Vučemilović.

Sve što smo do sada čuli je jako lijepo, svi se volimo hvaliti što smo napravili. Prosječna plaća jest išla gore, ali 50% zaposlenih prima plaću koja je manja od te prosječne plaće, a kad govorimo o velikom rastu mirovina, prosječna mirovina je rasla za svega 321 kunu. To nije dovoljno ni za vodu ni za struju. Više od 400 tisuća umirovljenika ima mirovinu manju od 2000 kuna, što je prag siromaštva, dodala je.

Rješavanje koronakrize

Restart koalicija: Moratorij na kredite i leasinge najmanje godinu dana, osiguranje likvidnosti i mjere za građane

“Nabrojio bih samo četiri: moratorij na kredite i leasinge najmanje godinu dana. Osiguranje likvidnosti jer poslovne banke neće da daju novac. Treće su mjere za građane. Oni nisu donijeli ni jednu mjeru za građane. I mjera za očuvanje radnih mjesta, to je jedina mjera koju su donijeli, ali su je donijeli potpuno nesmotreno, sjetite se kritika radi toga”

Domovinski pokret: Smanjivanje parafiskalnih nameta

“Mi samo govorimo o porezima. Previđamo 500 parafiksalnih nameta. To nam i EK navede svaki put koju čini teškom za hrvatske poduzetnike. Mjere koje je donijela Vlada, ne mogu se složiti da su bile primjerene. Vi ste uveli lockdown, zatvorili ste građane u kuće i sve gospodarske aktivnosti i to vam je pojelo 4 posto BDP-a”, kazala je Vučemilović.

HDZ: Naša reakcija bila primjerena

“Što se tiče naše reakcije, ona je bila u situaciji u kojoj je cijeli svijet bio suočen s krizom. Reakcija je bila potpuno primjerena. Mi smo isfinancirali tri mjeseca plaća za naše građane. 600 tisuća radnih mjesta smo obranili na taj način. Hrvatska je ovu krizu dočekala puno bolje nego 2008. godine. Što se tiče pada BDP-a, on će biti zabiljećen u svim zemljama. Turizam u Hrvatskoj čini važnu ulogu. Činjenica je da će ove godine izostati prihod od turizma. To se nije moglo izbjeći. U protekle 4 godine smo radili na jačanju gospodarstva, što dokazuje da smo kreditni rejting tri puta digli”, rekoa je Čorić u RTL sučeljavanju.

Stranka s imenom i prezimenom: Treba smanjiti utjecaj države na gospodarstvo

“Nije naš turizam dovoljno razvijen, ali dominantan je jer smo ubili druge sektore zato jer je država sveprisutna i stvorila je takve uvjete poslovanja da odvraća investitore od ulaganja. Treba doći do micanja prstiju s gospodarstva. Smanjili bismo utjecaj države na gospodarstvu, a poduzetništvu dali slobodnije ruke. Ne bi inspektorati i respresivni aparat brinuo samo kako će koga kazniti. Danas vi imate prilike vidjeti da se kao investitor može samo pojaviti netko tko je dobro umrežen. A onda mora podmi”, rekao je Budimir.

Jesmo li spremni za Euro?

Restart koalicija: Uvođenje se treba odgoditi

“Ova kriza sve odgađa. Najavljuje se da ćemo u srpnju ući u ERM 2, čekaonicu za euro. Pitanje je pogoršanje svih parametara. Pogotovo javnog duga. Vi morate u čekaonici biti dok se taj parametar ne svede u okvire koja će omogućiti Hrvatskoj da postane članica monetarne unije. Čekat ćemo dok se ne javni dug ne spusti s 90 na 60 posto. To je indikator gdje smo mi danas, gdje smo bili prije tri mjeseca, a gdje ćemo biti za koju godinu. To ne znači da sam ja protiv. Ova kriza je pokazala koliko je europska monetarna unija važna jer omogućava korištenje instrumenata koje Hrvatska nije mogla koristiti, to je oko 10 milijardi za likvidnost, održavanje tečaja”, rekao je Grčić.

Domovinski pokret: Nemamo obavezu žuriti sa uvođenjem

“Moram se složiti s g. Grčićem. Parametri su narušeni. To je više od onoga što je ostavila vlada Zorana Milanovića koja se poprilično zadužila. Čim se kriza stabilizira i smiri, parametri za ulaz u eurozonu će se vratiti na svoje. Mi se zalažemo za referendum. Mi nemamo obavezu ga uvesti, nije ga ni Poljska uvela. S obzirom na pogoršane parametre mi taj referendum nećemo raspisivati naredne dvije, tri godine”, kazala je Vučemilović.

Stranka s imenom i prezimenom: Nismo još spremni

“Dovoljno je da smanjujemo javni dug, da imamo primarni proračunski višak. Po pet posto svake godine. Čim krenemo tim putem, onda znači da smo ispunili taj kriterij. U eurozoni nema zemlje, osim Njemačke, koja ima javni dug ispod 60 posto. Ja mislim da nekakav nacionalni konsenzus postojati, da se to ne radi silom. Slažem se da smo mogli imati benefite u krizi, ali gore od toga je da nemamo ekonomiju”, naglasio je Budimir.

HDZ: Sve smo ispunjavali osim javnog duga

“Rasprava o euru nije rasprava o plitkim emocijama, to je rasprava o ekonomskoj budućnosti. Govorimo o pet kriterija koji se moraju ispuniti. Riječ je o deficitu, javnom dugu, stabilnosti deviznog tečaja, kamatnim stopama i inflaciji. Hrvatska je osim javnog duga prije koji mjesec sve ispunjala. Boravak u eurozoni znači smanjenje kreditnog rejtinga, nestanak tečajnog rizika i smanjenje kamata”, kazao je Čorić.

 

 

Komentiraj