ROVINJ: Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat privremeno prestaje s radom

Nakon uvođenja sve rigoroznijih mjera, svoja vrata je privremeno odlučila zatvoriti Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat u Rovinju.

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, bolnica je odlučila privremeno zatvoriti u periodu od 28. ožujka do 13. travnja, stoji u priopćenju koje je potpisao ravnatelj Marinko Rade.

„Ovime želimo informirati građane da je poradi novonastale situacije uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, na temelju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, te nakon izvršenih konzultacija sa Županijskim stožerom civilne zaštite, Županijskom epidemiološkom službom, Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske kao i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, donesena Odluka o privremenoj obustavi rada svih djelatnosti Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno. Obzirom da je u ovom trenutku značajno otežano praćenje epidemiološkog (Vogralikov) lanca na terenu, te kako naše građane ne bi izložili nepotrebnom riziku napuštanjem svojih domova, donijeli smo ovu tešku Odluku, a odnosi se na vremenski period od 28. ožujka 2020. godine do, za sada, 14. travnja 2020. godine. U ovom će se razdoblju, nadamo se, iskristalizirati epidemiološka slika, pa samim time iznova omogućiti postavljanje jasne epidemiološke trijaže pri dolasku u Bolnicu.

Kako bismo vam opisali ozbiljnost trenutne situacije u kojoj se danas nalazi naše društvo, smatramo potrebnim napomenuti da je ovo tek drugi put u njenoj povijesti da Bolnica zatvara svoja vrata. Naime, uoči Prvog svjetskog rata tadašnji ravnatelj dr. Enoch Zadro donio je odluku o zatvaranju današnje Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, a tadašnjega Morskog lječilišta Grada Beča „Marija Terezija“. Djeca su morala napustiti Rovinj i otići u mjesta diljem Austro-Ugarske Monarhije gdje su imala prijavljena svoja prebivališta. Krevete s posteljinom i ostali pokretni inventar Carsko-kraljevska ratna mornarica odnijela je u Pulu, a medicinsko je osoblje mobilizirano, među kojima i ravnatelj dr. Enoch Zadro, koji je cijeli Prvi svjetski rat proveo na bojištima. U isto vrijeme dolazi do sklanjanja stanovništva južne Istre, pa tako i stanovništva Rovinja, u dijelove Monarhije za koje se pretpostavilo da neće biti izložene ratnim zbivanjima. Rovinježi su organiziranim vlakovima otišli u organizirano naselje Wagna u Austriju, a grad je ostao gotovo pust. Nakon završetka rata, u travnju 1919. godine, na inicijativu dr. Enocha Zadra i po odluci Komesarijata u Trstu, Bolnica je ponovno započela sa svojim radom.

Dakle, situacija je ozbiljna i svatko je pozvan na odgovornost. Bolnica Rovinj je još uvijek „koronavirus free Bolnica“, a upravo će nam ova činjenica omogućiti ponovno otvaranje naših vrata u iznimno kratkom roku kada se širenje bolesti COVID-19 stavi pod nadzor. Kao što se već jednom desilo u povijesti naše ustanove, i ovoga će puta, vrlo skoro, Bolnica Rovinj biti spremna ponovo izliječiti stotine i rehabilitirati tisuće naših pacijenata, a što ovisi isključivo o nama samima.

Do tada, apeliramo na sve sugrađane da budu odgovorni i ostanu kod kuće.“

Komentiraj