Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u nedjelju da bi Iran, budu li njegovi interesi zaštićeni, mogao ostati u nuklearnom sporazumu, za koji se iranski ministar vanjskih poslova nada da bi mogao biti izmijenjen bez Washingtona.

Američko povlačenje iz sporazuma u utorak bio je “kršenje morala” rekao je Rouhani a prenijela je državna televizija.

“Bude li se pet preostalih država pridržavalo sporazuma, Iran će ostati u njemu unatoč volji SAD-a”, rekao je on za vrijeme susreta sa šrilankanskim predsjednikom.

Povlačenje američkog predsjednika Donalda Trumpa uznemirilo je europske saveznice SAD-a, unijelo nesigurnost u pogledu globalne opskrbe naftom i povećalo rizik sukoba na Bliskom istoku, smatra agencija Reuters.

Osim toga, naglasilo je i podjele među iranskom političkom elitom.

Rouhani je iznio slične pomirljive komentare u utorak, a u subotu je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif krenuo na turneju u druge zemlje potpisnice sporazuma u posljednjem naporu da se on spasi, prenose državni mediji.

Stigavši u Peking u nedjelju, Zarif je rekao: “Nadamo se da ćemo ovim posjetom Kini i drugim zemljama moći izgraditi jasnu budućnost za sveobuhvatni (nuklearni) sporazum”.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je kako vjeruje da će Zarifova turneja “utjecati na to da zemlje bolje razumiju iranski položaj” te da će pomoći u tome da Teheran zaštiti svoje “legitimne nacionalne interese”.

Rouhani je kazao da će Iran ostati predan nuklearnom sporazumu, koji su potpisale i Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija, pod uvjetom da te zemlje mogu osigurati da je Iran zaštićen od sankcija protiv ključnih gospodarskih sektora poput nafte.

Tri europske zemlje ponovile su da su predane sporazumu, no visoko pozicionirani klerik ajatolah Ahmad Khatami rekao je u petak vjernicima na teheranskom sveučilištu da se Europi ne može vjerovati.

Komentiraj