Roman Ivane Bodrožić finalist talijanske nagrade Premio Rapallo za 2023.

Autor:

22.05.2023., Zagreb - Otvorenje Zagreb Book festivala u KIC-u. Panel diskusija Percepcije ljubavi: ljubav treba ponovno izmisliti. Ivana Bodrozic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Roman Ivane Bodrožić “Sinovi, kćeri” ušao je u finale talijanske književne nagrade Premio Rapallo BPER Banca 2023., koja se talijanskim autoricama dodjeljuje od 1985., a ove je godine prvi put uvedena međunarodna kategorija za autorice iz 27 zemalja EU-a, priopćila je Hermes naklada.

Uz Ivanu Bodrožić u užem su izboru Catherine Dunne, Najat El Hatchmi, Annie Ernaux, Amelie Nothomb, Helga Schubert i Tatiana Tibuleac.

Talijansko izdanje romana pod naslovom “Figli, figlie”, koje je objavio nakladnik Sellerio u prijevodu Estere Miočić, predstavljeno je početkom mjeseca na Književnom festivalu u Mantovi, a La Repubblica ga je uvrstila među deset knjiga tjedna, ističe se u priopćenju.

Američko izdanje pod naslovom “Sons, Daughters” priprema Seven Stories Press za siječanj 2024., u prijevodu Ellen Elias-Bursać.

Roman “Sinovi, kćeri”, objavljen 2021. godine, govori o obitelji, ljubavi, tijelu, ženskosti i slobodi ispripovijedanu iz tri perspektive: jedne kćeri, jednog sina i jedne majke. Na momente lirski, a s izraženom dramskom napetošću koja se najbolje uočava u odnosu između majke i kćeri, ovaj nam roman donosi i priču o drugosti, prvenstveno drugosti u tijelu. Ukazuje i na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti te posredstvom empatije kao najvažnijim rekvizitom, razbija okove i otključava naše živote, zapretene obiteljske odnose i zabranjene ljubavi, navodi nakladnik.

Ivana Bodrožić rođena je u Vukovaru 1982. godine. Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za prvu zbirku poezije “Prvi korak u tamu” objavljenu 2005. godine nagrađena je Goranom za mlade pjesnike. Niz nagrada dobila je za roman “Hotel Zagorje”, a roman “Rupa” proglašen je najboljim kriminalističkim romanom domaće književne produkcije po izboru čitatelja. Za roman “Sinovi, kćeri” dobila je Nagradu Meša Selimović za najbolji roman 2020. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.