Rock Hudson, zvijezda Hollywooda, AIDS-u je 1985. godine dao ‘lice’

Dana 25. srpnja 1985. američki je glumac Rock Hudson objavio novinarima da boluje od AIDS-a. Njegov je slučaj iznimno mnogo pridonio osviještavanju javnosti o toj bolesti. Smatra se da je putem Rocka Hudsona AIDS “dobio lice”.

Američki glumac Rock Hudson bio je jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Hollywooda, a tijekom karijere koja je trajala čak četiri desetljeća glumio je u najpopularnijim filmovima tog vremena. Za svoje uloge dobio je i nagradu Oscar, a u nekoliko filmova glumio je s popularnom Doris Day. Hudson je bio jedan od prvih glumaca u povijesti Hollywooda koji je javno govorio o svojoj seksualnoj orijentaciji te sidi, od koje je na kraju i preminuo.

Hollywood se još danas sjeća Rocka Hudsona kao jednog od najboljih glumaca u povijesti filmske industrije, ali i kao jednoga od prvih koji je bio dovoljno hrabar da o svom privatnom životu i sidi progovori javno. Hudson je objavio da boluje od AIDS-a u Parizu, kad je već bio u poodmaklom stadiju i kad je po Europi tražio mogućnost liječenja. Bio je već tako slab da su ga na nosilima morali unijeti u Boeing 747 koji ga je prevezao natrag u Ameriku.

Umro je u jesen iste godine, mjesec i pol dana prije svog 60. rođendana.

Komentiraj