Robotske ruke olakšavaju rad astronautima

Screenshot YouTube

Robotske ruke su važan i vrlo koristan alat na vanjskom dijelu svemirskih postaja, koje se nalaze u nižoj Zemljinoj orbiti.

Rusije je nedavno lansirala novi modul Nauka na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), koji je opremljen robotskom rukom, koji su dizajnirali, sastavili i programirali za rad stručnjaci i suradnici Europske svemirske agencije (ESA).

U usporedbi, europska robotska ruka ima duljinu 11.3 metara, kineska robotska ruka na svemirskoj postaji Tiangong ima duljinu od 10.2 metra. Otkriveno je kako bi glavna robotska ruka trebala imati mogućnost spajanja s drugim mehaničkim rukama, koje bi trebale biti ugrađene na vanjskoj strani novih modula. Nakon lansiranja novih kineskih modula, projekt bi trebao biti ostvaren sljedeće godine.

Oba robota imaju brojne zglobove i vrlo su fleksibilni. Oko sedam zglobova olakšava rad astronautima kada se nalaze izvana postaje, a robot samostalno obavlja i druge zadatke, snimanja…

Kineski robot može podnijeti i pomicati težine do sedam tona, dok europska robotska ruka može pomicati osam tona. Obje ruke su sposobne obuhvatiti dijelove modula, dok europska verzija ima veću preciznost. Kanada i Japan isto imaju svoje verzije robotske ruke, a one se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Komentiraj