RIO DE JANEIRO Fantela i Marenić osvojili broncu na predolimpijskoj regati

Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su brončanu medalju na predolimpijskoj regati koja se održava u Rio de Janeiru.

To je prva hrvatska medalja na ovom natjecanju od Atene 2003, kada je na postolju predolimpijske regate stajao Mate Arapov.

Fantela i Marenić su u borbu za medalju ušli s prvog mjesta, no u finalu je naša posada kroz cilj prošla kao deveta.

“Na start smo došli prerano, tako da smo prestupili i morali se iskupiti, vratiti, ali tu nismo puno izgubili, brzo smo ponovno bili u igri, nakon 15-20 metara. Povukli smo desno, prije starta htijeli smo ići lijevo, i bila je prilika da se prebacimo lijevo, međutim ja sam tu napravio grešku, vidio sam neki reful s desne strane, što je bilo kratkog daha, ali više nismo mogli uhvatiti priključak. Pogriješio sam i platili smo tu grešku. Polje je izvanredno teško, s dva vjetra. Malo smo tužni, ali moramo biti zadovoljni cijelim tjednom. Današnji dan je poseban i sve skupa smo zadovoljni odjedrenim”, rekao je Šime Fantela.

Zlato su uzeli Australci Mathew Belcher i William Ryan, a srebro Francuzi Sofian Bouvet i Jeremie Mion. ” Išli smo na pobjedu danas naravno, ali naravno zadovoljni smo da je medalja ipak tu. Nastavljamo s radom, nećemo ništa posebno mijenjati, opremu smo uglavnom odabrali, sad ćemo svoj brod donijeti u Rio, tu smo bili s iznajmljenim, i što više vremena budemo mogli provesti ovdje na pripremama”, kazao je Marenić.

 

  • Ove godine u Riju je 19 zemalja osvojilo medalje, a po broju medalja najuspješnija je Francuska, osvojili su pet, po tri imaju Australija i Nizozemska, dvije Italija, Velika Britanija, Španjolska i Novi Zeland, po jednu Finska, SAD, Kina, Litva, Brazil, Poljska, Austrija, Grčka, Belgija, Njemačka, Švedska i Hrvatska. Najviše zlata osvojila je Australija – dva.

 

Kopneni dio predolimpijske regate funkciniorao je s dosta prepreka, ali funkcionirao je. Na moru, osim zagađenja i otpada, rad regatnog odbora je bio na visini i na to nije bilo pritužbi. Unatoč slabom vjetru odjedren je gotovo puni program. Dakle, temelji za olimpijsku regatu su tu. Marinu da Gloria jučer su obišli i delegati nacionalnih olimpijskih odbora, među kojima su bili i predstavnici HOO-a Damir Šegota i Petra Nosso.

“Kao i obično godinu dana prije OI održava se sastanak šefova misija. Tu sam već treći put i čini mi se bolje nego prije. Objekti se polaku završavaju i čini mi se da će biti na vrijeme gotovi. Mi smo u tijeku priprema, riješavamo dodatni smještaj, jer prema onome što su nam rekli organizatori kapaciteti neće biti dovoljni za sve, tako da smo obišle neke stanove i hotele, a ovo ostalo sve ide prema planu”, rekao je šef hrvatske misije Damir Šegota.

Komentiraj