Rimski amfiteatar dobiva pomičnu drvenu podnicu u središnjem dijelu

Screenshot YouTube

Drevni rimski Kolosej ponovno će dobiti pod napravljen od posebnih drvenih letvica zahvaljujući visokotehnološkom projektu koji je u nedjelju najavilo Ministarstvo kulture.

“Riječ je o iznimnom projektu”, rekao je ministar kulture Dario Franceschini, detaljno izloživši planove o postavljanju novoga fleksibilnog poda koji će turistima omogućiti stvaranje jasnije predodžbe o tomu kako je izgledala arena kad su se ondje do smrti borili gladijatori.

“Njime ćete moći stići do središnjeg dijela arene te Kolosej doživjeti na isti način kao i posjetitelji koji su to mogli do kraja 19. stoljeća”, rekao je Franceschini.

Arheolozi su svojedobno uklonili postojeći pod Koloseja da bi posjetitelji što bolje vidjeli labirint prostorija i hodnika koji se nalaze ispod arene i on nikada dosad nije u potpunosti zamijenjen. Talijanska inženjerska tvrtka Milan Ingegneria potpisala je ugovor o dizajniranju i postavljanju novog poda u iznosu od 18,5 milijuna eura te se obvezala dovršiti projekt do 2023. godine. Drvenu platformu činit će stotine letvica koje će se moći rotirati da bi omogućile prodor prirodnog svjetla u podzemne komore i prostorije u kojima su nekoć boravili gladijatori i životinje prije početka borbi. Ondje su se nalazile različite sprave i mehanička dizala potrebna u predstavama.

Kolosej je najpopularnija talijanska turistička atrakcija koja je 2019., prije početka pandemije koronavirusa privukla oko 7,6 milijuna posjetitelja. Izgrađena prije 2000 godina, kamena arena bila je najveći amfiteatar u Rimskome Carstvu. Nekada je imao i do 70.000 sjedećih mjesta, a mogao se napuniti i vodom da bi se gledateljima ponovno predstavile pomorske bitke.

Komentiraj