Riječko Art-kino otvorilo sezonu premijerom dokumentarca “Srbenka”

FaH/ Dean SILIĆ

Art-kino Rijeka u četvrtak je otvorilo svoju novu sezonu premijerom dokumentarnoga filma “Srbenka” scenarista, snimatelja i redatelja Nebojše Slijepčevića u dvorani ispunjenoj do posljednjega mjesta.

Film “Srbenka”, u cijelosti snimljen u Rijeci, prati proces nastanka kazališne predstave “Aleksandra Zec” redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića s temom ubojstva 12-godišnje Aleksandre Zec i njezine obitelji tijekom Domovinskog rata.

“Srbenka” govori o posljedicama rata, ksenofobiji i nelagodi koju osjećaju pripadnici manjinskoga, srpskoga naroda u društvu, uključujući i djecu rođenu godinama nakon završetka rata.

U razgovoru s ravnateljicom Art-kina Slobodankom Mišković, nakon premijerne projekcije, Slijepčević je istaknuo da ovoga filma ne bi ni bilo da nije bilo djevojčice Nine Batinić iz Rijeke, koja glumi u predstavi “Aleksandra Zec”, a koja u jednom trenutku, u procesu rada na predstavi, govori o suočavanju s činjenicom da je srpskoga porijekla i problemima u odnosu školskih kolega prema njoj zbog toga. Slijepčević je rekao da je u početku namjeravao snimiti samo nekoliko scena rada na predstavi za potrebe jednog sasvim drugog filma, ali je tad shvatio da ima podlogu za ovaj film.

Ustvrdio je da je ovaj film danas još aktualniji nego kad je sniman 2014.

“Hrvatska, ali i cijeli zapadni svijet, idu u katastrofalnomr smjeru, ali je to u Hrvatskoj još izraženije zbog rata kroz koji je prošla”, ocijenio je Slijepčević. “Što je tada bilo u naznakama, sada je vrlo jasno vidljivo”, istaknuo je.

Rekao je da ga je iznenadio međunarodni uspjeh filma, ali da je uvidio da stranci ne gledaju ovaj film kroz prizmu odnosa Hrvata i Srba, nego kao film o manjinama uopće, jer svuda postoje manjine koje osjećaju nelagodu.

Slijepčević je naglasio da je želio da kino premijera, nakon nekoliko festivalskih projekcija, bude baš u Rijeci.

Film “Srbenka” dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarac te nagrade publike ovogodišnjega Sarajevo Film Festivala. Nagrađen je nagradom Buyens-Chagoll na festivalu Visions du Reel, te nagradom Doc Alliance na filmskom festivalu u Cannesu. Europska filmska akademija uvrstila ga je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018.

Film je nastao u produkciji Restarta, a financijski su ga pomogli Hrvatski audiovizualni centar, Grad Rijeka i Grad Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA. Premijera se održava u sklopu programskoga pravca “Doba moći”, dijela programa Rijeka 2020 / Europska prijestolnica kulture.

Komentiraj