Riječki epidemiolog kaže da će ovaj soj virusa dominirati kroz nekoliko mjeseci

Epidemiolog iz Rijeke Dobrica Rončević u četvrtak je komentirao aktualnu epidemiološku situaciju i dolazak britanskog soja koronavirusa u Hrvatsku.

“Možemo pretpostaviti da je do širenja došlo ranije, neposredno nakon nove godine, a možda čak i prije”, rekao je Rončević za N1 i dodao da će ovaj soj virusa vrlo vjerojatno kroz nekoliko mjeseci početi dominirati.

Govoreći o popuštanju mjera, Rončević je rekao da je ono dopustivo, ako se radi o prioritetnim aktivnostima. #Ne treba kočiti gospodarstvo, treba relaksirati mjere koliko god je moguće, kako bi gospodarstvo bilo što funkcionalnije. Slično je i sa školstvom, to je jedan od prioriteta. Kad govorimo o prioritetnim djelatnostima, odnosno društvenim segmentima, onda su određene modifikacije dopuštene kad god je moguće provesti, ali kad se ne radi o prioritetnim aktinostima, ne bi trebalo drastičnije popuštati mjere”, smatra epidemiolog.

U svjetlu novog soja koronavirusa, Rončević kaže da na minimum treba svesti sve kupljanja ljudi, pogotovo bez odgovarajuće distance, bez korištenja maske, bez prozračivanja, ako se radi o zatvorenim prostorima. Smatra da sve zemlje, uključujući i Hrvatsku, imaju problem s provedbom mjera i nadzorom. “Jedno je mjera koja piše na papiru, a drugo provjera njene provedbe. Svjesni smo na dnevnoj razini da je taj nadzor i primjena mjera problematična i postaje sve više problematična što su ljudi umorniji od provedbe mjera”, zaključio je riječki epidemiolog.

Komentiraj