Riječka nadbiskupija protiv koronavirusa: Nema svete vodice ni rukovanja na misama

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić prvi je od biskupa u Hrvatskoj odlučio poduzeti neke mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa na vjerničkim okupljanjima, piše u ponedjeljak Novi list.

Svećenici su jučer, na prvu korizmenu nedjelju, na misama u crkvama u Riječkoj nadbiskupiji obavijestili vjernike o tim privremenim mjerama, i pozvali ih da ih se pridržavaju.

Na ulazu u crkve i kapele do daljnjega u škropionicama neće biti blagoslovljena voda, a sv. pričest će vjernicima na misama privremeno biti dijeljena samo na ruke. Isto tako, dok to bude potrebno, okupljeni na misama neće jedni drugima znak mira davati rukovanjem.

Korizmena hodočašća održat će se prema rasporedu, a novost je mjera predostrožnosti: nakon hodočasničke mise, sada iznimno, neće biti održana druženja u katedralnim prostorima.

Podsjetimo, ovih dana većina europskih i neke svjetske biskupije poduzele su mjere s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Tako je u petak Slovenska biskupska konferencija pripremila upute za svećenike i vjernike u svrhu sprječavanje širenja koronavirusa.

SLOVENSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA: Pričest na ruku, bez davanja mira i križanja blagoslovljenom vodom

Komentiraj