RIBIĆ: “Treba znati da je to skandal. To je pravno nasilje”

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić za N1 komentirao je izjavu ministra financija Zdravko Marić da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu.

Na pitanje kakva je reakcija među sindikatima na izjave Zdravka Marića i Josipa Aladrovića, ima li pritisaka na sindikate, Ribić je rekao kako izjave nije čuo.

“Ovisi što su Marić i Aladrović mislili. Nisam izravno čuo jesu li rekli to da ako sindikati javnih službi ne potpišu, da se to neće odnositi i na njihove članove. Ako su to rekli, onda je to neistina. Sindikati državnih službi su potpisali ista ta povećanja osnovice, na njih se to odnosi, ali se istovremeno, zakonom spojenih posuda, to odnosi na sve javne službe.

Dakle nepotpisivanje sindikata javnih službi neće utjecati na to da li će zaposlenici u javnim službama dobiti tu osnovicu. Moj odgovor je- dobit će”, kazao je Vilim Ribić.

Jedna od opcija je traženje sudske zabrane štrajka, budu li se na referendumu prosvjetari izjasnili protiv. Kakve su reakcije na tu mogućnost?

“Nema nikakve pravne osnovu za takvu odluku. Ne kažemo to samo mi, sindikati, nego i neutralni pravni stručnjaci. Nema osnove za takvo što i ne očekujem takvu odluku. No, ako se takvo što dogodi, i sudovi prekorače načela pravnog poretka, što nismo jednom doživjeli kada se radi o nama, sindikatima, o štrajku itd. Ako se to slučajno dogodi, morat ćemo poštivati takvu odluku, ali treba znati da je to skandal. To je pravno nasilje”, kazao je Ribić.

Komentiraj