Press/HNK Ivana pl. Zajca

rePUBLIKA U ORKESTRU Vježbanje nemogućeg i jedinstvena perspektiva

Predstava rePUBLIKA U ORKESTRU finalizira cjelogodišnji projekt započet u Chicagu, nastavljen u Zagrebu, a premijerno se u cjelini izvodi u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u nedjelju 20. listopada, u suradnji Talijanske i Hrvatske drame riječkog “Zajca“ i izvedbenog kolektiva BADco.

Ova trodijelna predstava vraća se u povijesne pokušaje umjetničke intervencije u stvarnost, od modernističkih republika pod vodstvom pisaca Ernsta Tollera i Gabrielea D’Annunzia, preko jezičkih i vizualnih intervencija u javnom prostoru (Paolo Scheggi, Vito Acconci), do tarantelističkih pokušaja izvođenja nemogućih koreografija (Goat Island) ili nemogućih kompozicija (John Cage). Istodobno nudi gledateljima jedinstvenu perspektivu na kazališni prostor smještajući se u rupu orkestra – utrobu kazališnog stroja, ali i na mjesto čija je budućnost direktno ovisna upravo o nadolazećim klimatskim promjenama i podizanju razine mora.

Režiju predstave potpisuje Goran Sergej Pristaš, a izvode Ivna Bruck, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Petar Kovačić.
Dramaturzi su Nataša Antulov i Tomislav Medak, koreografkinja Nikolina Pristaš, a koreografska suradnica Zrinka Užbinec. Scenografiju potpisuje Igor Eškinja, kostimografiju (iz arhiva BADco) Silvio Vujičić, a video Marin Lukanović.

Predstava, koprodukcija Talijanske drame i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, BADco., Chicago Cultural Centre-a i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, inspirirana je radovima Edvarda Muncha, Ernsta Tollera, Gabriela D’ Annunzia, Johna Cagea, Vita Acconcija, Paola Scheggija, Goat Island, Karen Brodine i urođenica zapadne Amazone. Produkciju rePUBLIKA U ORKESTRU podržali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Komentiraj