Rembrandt, najsnažnija osoba u nizozemskoj umjetnosti 17. stoljeća

Prije četiri stoljeća rođen je Rembrandt van Rijn, slikar koji se proslavio portretima i autoportretima. Već s 22 godine podučavao je mlade studente, a danas se njegova djela prodaju za višemilijunske iznose. Rođen je 15. srpnja 1606. godine u Leidenu. U svojoj je karijeri naslikao više od 600 slika, a čine ih većinom portreti i autoportreti. Karakteristična je za sva njegova djela dramatična izmjena svjetlosti i sjene.

Rembrandta su slikarstvu učili brojni majstori, a dvojica su posebno utjecala na njegov budući rad. Pieter Lastman zainteresirao ga je za biblijske, mitološke i povijesne teme, a od Caravaggia naučio je chiaroscuro tehniku, odnosno upotrebu svjetla i sjene. Vrlo brzo razvio je vlastiti stil te je već s 22 godine mogao imati vlastite studente.

Godine 1631. seli se u Amsterdam gdje postaje slavan i počinje zarađivati na slikama portreta. Najpoznatije je djelo iz ovog razdoblja Sat anatomije dr. Tulpa. U ovom razdoblju počeo je izrađivati i bakropise među kojima je i Poklonstvo pastira. Mnogi njegovi studenti iz ovog desetljeća postat će i sami poznati umjetnici.

Komentiraj