Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

REAKCIJE NA KANDIDATURU BRKIĆA Grbin: “Ministra koji je muljao s adresom zamjenjuje ministar koji je muljao s diplomom”

Nakon što je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u ponedjeljak u Varaždinu objavio kako će glavni tajnik stranke Milijan Brkić biti kandidat Domoljubne koalicije za novog ministra branitelja, počele su se slijevati reakcije.

“Stranka je donijela odluku, počašćen sam prijedlogom stranke, odnosno Tomislava Karamarka. To je časna dužnost časne hrvatske populacije branitelja, ako budem izabran u Saboru zastupat ću interese branitelja, onih koji su stvarali hrvatsku državu”, rekao je sam Brkić za N1 televiziju. O prvim potezima nije želio govoriti. Njih će, dodaje, komentirati ako i kada bude izabran.

Upitan ima li podršku MOST-a nezavisnih lista, Brkić je odgovorio kako do ove kandidature ne bi ni došlo bez suradnje.

Izvor iz vrha MOST-a za portal Index je, pak, rekao kako će MOST nezavisnih lista podržati Brkića, ali uz jedan uvjet. “Radi se o čovjeku s dugim stažem dragovoljca, branitelja i ratnika, koji uživa ugled u braniteljskoj populaciji. Ali, ako se dokaže da je falsificirao diplomski rad, zatražit ćemo da odstupi”, rekao je.

>> KARAMARKO U VARAŽDINU “Službeni kandidat za ministra branitelja bit će Milijan Brkić”

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm naglasio je kako branitelji podržavaju prijedlog Domoljubne koalicije, ističući kako će Brkić svojim autoritetom i političkim iskustvom pomoći hrvatskim braniteljima da dođu do ostvarenja svojih ciljeva. Istaknuo je i kako je Domoljubna koalicija branitelje shvatila ozbiljno. “Stavljanjem njega na čelo, šalje se poruka da Domoljubna koalicija želi pomoći braniteljima”, rekao je Klemm.

Jedan od vođa prosvjeda branitelja u Savskoj 66 Đuro Glogoški kazao je kako su hrvatski branitelji, neovisno o tome tko će biti ministar, spremni na suradnju i dati svoj doprinos rješavanju problema s kojima se susreće braniteljska populacija. “Vjerujemo da će novi ministar imati puno više razumijevanja od Predraga Matića koji je u četiri godine samo unazadio ministarstvo branitelja”, rekao je Glogoški za N1.

I bivši ministar branitelja Predrag Matić upitan je za komentar o prijedlogu Domoljubne koalicije. Matić je čestitao Brkiću i zaželio mu da ispuni sva obećanja iz kampanje, dodajući da će ga na to redovno podsjećati.

“I tako, kad se vrati iz inozemstva premijer će saznati da su mu odabrali ministra. Neće mu reći da je to zapravo bio i jest njegov posao”, napisala je Jadranka Kosor na svom Twitter profilu.

Preko svog Facebook profila kandidaturu Milijana Brkića komentirao je i SDP-ovac Peđa Grbin. “Pročitam ovu vijest o Vasi Brkiću kao ministru branitelja. I onda, kao da nam činjenica što ministra koji je muljao s adresom zamjenjuje ministar koji je muljao s diplomom nije dovoljna, Tomislav Karamarko izjavi ovo: “Ja sam isključivi krivac što toliko nemamo ministra branitelja jer sam imao puno razgovora, ali to smo sada prelomili. Službeni kandidat za ministra branitelja bit će Milijan Brkić”.

Vjerojatno je značenje te izjave nekima promaknulo, ali ona je u stvari protuustavna i skandalozna. Ili smiješna, ovisi kako gledate… Jer naš Ustav, u članku 110. propisuje: “Članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade.”, a u članku 116. “Ako se izglasa nepovjerenje pojedinom članu Vlade, predsjednik Vlade može umjesto njega predložiti drugoga člana Hrvatskom saboru da mu izglasa povjerenje”.

Dakle, predsjednik Vlade predlaže ministre, dakle predsjednik Vlade razgovara s kandidatima za ministre, dakle predsjednik Vlade obavještava javnost koga je izabrao za ministra.

Uvijek, ali ne i onda kada je Karamarko u pitanju. Uvijek, ali ne i u Karamarkovoj Vladi. Jer tu se zna tko je gazda i tko vuče konce, tko odlučuje, a tko putuje svijetom, rukuje se i smješka.

Da nije protuustavno i skandalozno, bilo bi smiješno…”, napisao je Grbin.

Komentiraj