Razvoj novih tehnologija u području baterija: Rimac Automobili hrvatski partner u projektu EU

Na temelju pravila Europske Unije o državnim potporama, Europska komisija je u utorak odobrila tzv. “jesenski” set prijava u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za potporu istraživanjima, razvoju i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija.

U projekt je uključeno 12 zemalja s 42 sudionika koji će međusobno surađivati, a izravni partner Hrvatske na projektu je tvrtka Rimac Automobili, priopćili su iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Glavni cilj projekta je razvoj novih tehnologija na području baterija – od rudarenja i obrade sirovine, razvoja novih tehnologija, proizvodnje baterijskih ćelija i paketa i njihovog recikliranja.

“Osim samog osnaženja, daljnjeg rasta i zapošljavanja u sklopu Rimac Automobila želja nam je u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te druge dionike poput mreže domaćih dobavljača. Nadamo se da će to, uz naše izravnu suradnju s kupcima i investitorima kao što su Porsche i Hyundai, uspjeti privući dodatne investicije u ovom sektoru u Hrvatsku”, rekao je Mate Rimac, direktor Rimac Automobila

Stvaranje novih radnih mjesta ono je što Europska komisija prepoznaje kao stratešku granu, a u samo 10 godina tvrtka Rimac Automobili stvorila je oko 1000 radnih mjesta za razvoj i proizvodnju električnih automobila i baterijskih sustava u Hrvatskoj.

“Mi smo ponosni što sudjelujemo u ovako važnom i opsežnom projektu uz velika imenima industrije te što Hrvatsku stavljamo na mapu automobilske i baterijske industrije”, rekao je Rimac te dodao kako su upravo električni automobili i baterijski sustavi industrija budućnosti koja već danas ima veliki značaj na ekonomiju i samu industriju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je tvrtki Rimac, istaknuvši kako su nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije prioriteti i Nacionalne razvojne strategije RH.

“Čestitam tvrtki Rimac na ovom sjajnom postignuću.vRealizacijom ovog projekta, Hrvatska će postati puno privlačnija ulagačima u auto industriju što će doprinijeti izgradnji novog snažnog industrijskog sektora, otpornog na krize”, izjavio je Plenković.

Državama članicama koje sudjeluju u projektu odobrena je dodjela 2,9 milijardi eura državnih potpora što će potaknuti dodatnih 9 milijardi eura privatnih ulaganja, više nego trostruki iznos u odnosu na državne potpore.

“Ovakav projekt ima punu potporu Vlade Republike Hrvatske. Njegova realizacija omogućit će tvrtki da iz Hrvatske nastavi svoj daljnji razvoj te se dugoročno pozicionira kao jedan od ključnih industrijskih aktera u segmentu električnih automobila na temelju svojih visoko inovativnih i tehnološki naprednih proizvoda”, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU te zaključila kako će od ovog projekta korist imati čitavo hrvatsko gospodarstvo kroz povećanje broja zaposlenih, kao i lakši pristup tvrtkama ekosustavu baterija putem osnivanja inkubatora za start-upove.

Komentiraj