Na velikom sajmu u Shenzhenu najviše pažnje privukle razne vrste dronova

Četvrti po redu Drone World Congress okupio je u u kineskom velegradu Shenzhenu oko 400 tvrtki iz više od 30 svjetskih zemalja i regija. Više od tisuću dronova je bilo izloženo za posjetitelje.

Tema sajma je bila “Budućnost inteligencije”, jer su brojne inovacije bile vezane baš uz ovo područje. Čini se kako je umjetna inteligencija sve više zastupljena kod bespilotnih letjelica. Za vrijeme pandemije koronavirusa javnost su zadivila predstavljanja velikih formacija bespilotnih letjelica, koja su poslala poruku nade i pridržavanja mjera cijelom svijetu. Za ovakve poduhvate su razvijene posebne vrste programa, dio kojih je implementiran u novije modele.

Ovaj i ranije predstavljeni te zatim nadograđeni softverski programi su sve bolji i korisniji. Programi i sustav omogućavaju poboljšano kretanje dronova, uštedu energije, lakše snimanje i izvođenje drugih zadataka.

Mediji ističu kako su posebnu pažnju amatera i profesionalaca na sajmu zaokupili podvodni dronovi.

Ova nova verzija revolucionarnog izuma sve je popularnija. Podvodni dronovi služe za fotografiranje podmorja, dok se veći i snažniji modeli koriste u raznim akcijama spašavanja i za druge namjene državnih službi. Podvodni robot može zaroniti do dubine od 150 metara i pogodniji je za korištenje od puno većih podmorskih vozila i malih podmornica sa ili bez posade.

Zanimljivo je da u Shenzhen Cityu postoji oko 650 tvrtki, koje se bave razvojem dronova i potpore za njihove sustave. Institucije, tvrtke i pojedinci iz mnogih svjetskih država su i dalje zainteresirani za rješenja iz ovog područja.

Komentiraj