Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku priznala: “Pogriješilo se, dijete nije trebalo vratiti obitelji”

Slučaj dvogodišnje djevojčice koja je s ozljedama opasnim po život dovezena u zagrebačku Klaićevu bolnicu šokirao je cijelu zemlju.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u subotu je na konferenciji za novinare potvrdio da je ravnatelj entra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić i službeno smijenjen, a nova v.d. ravnateljice je Marija Jugović, dosadašnja pravnica u Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod.

Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri ministarstvu, na istoj je konferenciji za medije objasnila da je svaki slučaj individualan.

“Praksa je različita. Kada izdvajate jedno dijete, morate paziti zašto ostavljate drugo dijete u obitelji, procjena rizika je ključna u postupanju. Sve ovisi o individualnom slučaju. Postoje instrumenti za procjenu rizika koji su propisani, procjenjuje se rizik za dijete, roditelje, sociološku ugroženost djeteta, a svaki je slučaj poseban. Pogriješilo se, dijete nije trebalo vratiti obitelji”, rekla je, prenosi RTL.

Dodala je da Komora ima mjere koje može poduzeti u odnosu na stručne propuste. “Koliko sam čula, nadzor još nije dovršen, kada bude, više ćemo znati”, zaključila je.

Komentiraj