Ravnatelj Merkura: “Razina zdravstvene zaštite u Hrvatskoj jedna je od najviših Europi”

Ravnatelj KB-a Merkur Mario Starešinić u srijedu je za N1 komentirao epidemiološku situaciju i stanje u bolnicama.

Unatoč otežanim uvjetima u vrijeme pandemije koronavirusa, KB Merkur uspio je održati svoj transplantacijski program i onkološki program, otkrio je Starešinić. “Vrijeme je izazovno i postavilo je pred nas nove standarde koji su zahtijevali prilagodbe cijelog sustava, no i u tim otežanim uvjetim uspjeli smo održati transplantacijski i, onaj najzahtjevniji, onkološki program. Za usporedbu, u 2019. imali smo 155 transplantacija, au 2020. uspjeli smo odraditi njih 117. Do današnjeg dana u Merkuru je učinjeno 40 transplantacija”, rekao je Starešinić.

Zbog blokade veledrogerija, kaže, bilo je problema s opskrbom lijekova, ali to je trajalo samo dva dana i nijedan pacijent, ističe, nije bio zakinut. “Zahvaljujući brzom potezu Ministarstva i Vlade te dogovoru s veledrogerijama uspjeli smo osigurati opskrbu lijekova. U nijednom trenutku ničiji život nije bio ugrožen”, rekao je Starešinić.

Ravnatelj Merkura pohvalio je hrvatski zdravstveni sustav: “Hrvatska ima najviše standarde u liječenju bolesnika. Razina zdravstvene zaštite u Hrvatskoj jedna je od najviših Europi. To zahtijeva i financijska sredstva, to sve zahtijeva jedan pristup koji može onda napraviti sustav koji je i financijski održiv, a to nije lako.”

Također, istaknuo je da smatra da Ministarstvo zdravstva na čelu s ministrom Vilijem Berošem radi dobro. “Ministarstvo je pokazalo čvrstoću, odlučnost i jasnu viziju. Moramo bit iskreni i reći, kad se usporđujemo s drugim europskim zemljama, kroz pandemiju dobro prošli. Nismo imali scene nezbrinutih pacijenata, scene lošeg rada i raspada bolničkog sustava. Mi smo dobro prošlo i to je zasluga Ministarstva zdravstva i Vlade koji su dobro reagirali u datim okvirima”, zaključio je.

Komentiraj