Ravnatelj Klinike za tumore: “Na kirurgiji ćemo morati napraviti manji zastoj”

Na Klinici je ukupno pozitivno 11 pacijenata, sedam medicinskih sestara i sedam liječnika. Prije nego su postali pozitivni u Klinici za tumore, kirurzi su bili u operacijskim dvoranama. Kako je virus ušao i kako će se nastaviti funkcioniranje bolnice za RTL Danas rekao je ravnatelj Klinike za tumore Ivan Milas.

“Od jučer smo premjestili dvoje bolesnika u KB Dubrava. Oni su operirani bolesnici, imali su uredne postoperativne tijekove, ali su po brisevima ispostavili da su Covid pozitivni. Noćas imamo novu situaciju da imamo u intenzivnoj njezi dvoje bolesnika pozitivnih. Na odjelu abdominalne kirurgije dvoje bolesnika i na odjelu kirurgije glave i vrata troje bolesnika”, kazao je Milas za RTL Danas.

“Što se tiče osoblja. Na odjelu abdominalne kirurgije imamo pet kirurga pozitivnih, na odjelu otorine kirurgije glave i vrata imamo jednog specijalistu i jednog specijalizanta pozitivne. Od medicinskih sestara na odjelu abdominalne kirurgije imamo pet pozitivnih sestara i u operacijskoj sali dvije sestre instrumentarke pozitivne”, rekao je Milas i dodao da ukupno je pozitivno 11 pacijenata, sedam medicinskih sestara i sedam liječnika.

Teško utvrditi način ulaska virusa u bolnicu

Rekao je da je teško točno reći kako je virus ušao u Kliniku. “Svi pacijenti koji idu u operacijske sale imaju briseve. Svaki liječnik koji ima sumnjive simptome ili sumnjivi kontakt napravi bris. Ne možemo sa sigurnošću reći. Nezgodno bi ovako bilo optužiti bilo koga”, kazao je i dodao da je epidemiološka obrada u tijeku.

“Radimo pod punim pogonom. Imamo i učenike koji nam dolaze na odjele raditi vježbe i u operacijskim salama vidjeti operacije. Sve teče nekako normalno. Izgleda da ćemo morati pojačati nadzor i možda smanjiti neke stvari, jesu li to kontrole ili pregledi, ali morat ćemo biti stroži”, kazao je.

Zastoj na kiruškom odjelu

Naglasio je da osim dva kirurška odjela, koja je nabrojao, na drugim odjelima nemaju zaraženih te će oni nastaviti funkcionirati normalno. “Na kirurškom odjelu ćemo vjerojatno morati malo napraviti neki manji zastoj”, rekao je i dodao je da će dobiti pomoć kolega iz KB-a “Sestara Milosrdnica” kojeg su oni dio. Rekao je i da će vjerojatno danas još nekoliko pacijenata biti prebačeno u KB Dubravu.

Odgovorio je i na pitanje koliko je zabrinjavajuća situacija s obzirom da su zaraženi najteži onkološki pacijenti. “Svi su pacijenti dobro. Nemamo neke teže kliničke slike osim febriliteta i kod jednog pacijenta pojave kašlja. Pratit ćemo i vidjeti kako će se razvijati situacija”, zaključio je.

 

Komentiraj