Ravnatelj HALMED-a: “Nema govora o stavljanju u promet Sputnjika V, sve dok EMA to cjepivo ne odobri”

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, za Dnevnik N1 govorio je o cjepivima protiv Covida-19, a dotaknuo se i problema opskrbe lijekovima.

EMA je proučila sve dostupne podatke i dala jasnu poruku, rekao je Tomić.

“Došla je do zaključka da svojevrsna veza postoji s rijetkim oblicima tromboembolije, ali da ne postoji povezanost s dobnom skupinom ili sa spolom”, pojasnio je.

Tomić je komentirao činjenicu da pojedine zemlje donose različite preporuke.

“Europski regulator fokusiran je na sam proizvod i u tom smislu daje informacije sukladno novim spoznajama, ali ne upravlja epidemiološkom situacijom u pojedinim zemljama članicama”, rekao je

Što se tiče odluka Europske agencije za lijekove (EMA) epidemiolog Bernard Kaić rekao je u četvrtak ujutro da su upute EMA-e nejasne i nedorečene. Siniša Tomić, međutim, ističe da je EMA provela temeljitu ocjenu svih dostupnih podataka.

Nuspojave na cjepiva u Hrvatskoj

Iznio je podatak da je u Hrvatskoj prijavljeno sveukupno 2260 nuspojava na cjepiva protiv Covida-19, od čega nekih 1200 nuspojava na Pfizerovo, nekih 900 na AstraZenecino i nekih 150 na Modernino cjepivo.

Što se tiče ruskog cjepiva Sputnjik V, nema govora o stavljanju u promet sve dok EMA to cjepivo ne odobri, rekao je.

Europski sud za ljudska prava donio je presudu da je obavezno cijepljenje legalno. Tomić ističe da je primarno podizati svjesnost o koristima koje cijepljenje ima i educirati javnost, a ne im nametati.

Tomić je komentirao i opskrbu lijekova.

“Dosad nije bilo nekih nestašica, čak ni u pandemijskom razdoblju”, kazao je.

Poručio je da se nada da će stanje i dalje biti pod kontrolom. Što se tiče pojedinačnih slučajeva, kaže da je dosad bilo zamjenske terapije, dok kod onkoloških pacijenata treba paziti jer se radi o personaliziranoj terapiji, zaključio je Tomić.

Komentiraj