Pixsell

Ravnatelj centra za razminiranje prozvao Orepića laikom i optužio ga da štiti interesne skupine

Nacional posjeduje audiosnimku kolegija koji je u lipnju ove godine održao ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, na kojem je oštro napao ministra Vlahu Orepića zbog pisma poslana premijeru Tihomiru Oreškoviću

Nacional posjeduje audiosnimku s kolegija Hrvatskog centra za razminiranje na kojem se ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec oštro obračunao s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem. Jakopec je na kolegiju održanom 13. lipnja ove godine prvo pročitao pismo koje je Orepić poslao premijeru Tihomiru Oreškoviću, a u kojem ministar unutarnjih poslova premijeru izražava nezadovoljstvo radom Hrvatskog centra za razminiranje i traži njegovu reorganizaciju. Nakon što je pročitao pismo, Jakopec je održao gotovo 15-minutni monolog u kojem je branio poslovanje HCR-a pod njegovim vodstvom, ali se, iako je govorio mirnim tonom, suštinski žestoko obračunao s ministrom Orepićem te ga je nazvao laikom koji štiti interese određenih interesnih skupina.

“Ono što ne mogu odobriti je laičko sagledavanje sustava, bez ijedne ozbiljne analize i bez da se radi na stvarnom rješavanju problema razminiranja u Hrvatskoj”, rekao je na kolegiju Jakopec u svom osvrtu na Orepićevo pismo Oreškoviću. “Ne mogu se složiti s pismom ministra Orepića i to ću izložiti predstavnicima MUP-a, poglavito stoga što smo mi izvršili određenu reorganizaciju u HCR-u te smo napravili i određene novčane benefite. Mi smo tom reorganizacijom htjeli odgovoriti novim zadatim ciljevima i zadaćama kakve god one bile. Zato mislim da bi se mi trebali rukovoditi Zakonom o protuminskom djelovanju, a ne bi trebali odgovarati na zahtjeve određenih interesnih skupina kakve god one u ovom trenutku bile”, zaključio je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec na kolegiju za koji je vjerovao da će mu biti jedan od posljednjih na tom mjestu jer je u tom trenutku njegova smjena bila vrlo izgledna. Međutim, tri mjeseca nakon spornog kolegija Jakopec je i dalje na čelu HCR-a, iako na njegov rad ima mnogo pritužbi i to prije svega jer se čini da neprimjereno pomaže nekim tvrtkama u dodjeli poslova razminiranja. Nacional je ravantelju HCR-a poslao upit u kojem smo zatražili njegovo mišljenje o radu ministra Orepića, njihovu međusobnom odnosu i mogućoj smjeni, a odgovor koji je stigao iz HCR-a potpuno je suprotan s onim što je Jakopec govorio na kolegiju 13. lipnja.

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

Source:BORIS BILAS I ANA MALBAŠA