Talijanski predsjednik Sergio Mattarella u četvrtak je raspustio parlament i time otvorio put za parlamentarne izbore početkom 2018. koji bi Italiji mogli donijeti novu političku nestabilnost.

Mattarella “je potpisao uredbu o raspuštanju Senata republike i Zastupničkog doma koji je potpisao i premijer”, priopćio je ured predsjednika.

Odluka je donešena nakon razgovora s premijerom Paolom Gentilonijem i predsjednicima oba doma parlamenta. Gentiloni je potom otišao na sastanak vlade na kojemu bi se trebao odrediti datum novih izbora koji će najvjerojatnije biti 3. ožujka.

Očekuje se da će izbori biti utrka između konzervativnog bloka bivšeg premijera Silvija Berlusconija, protusistemskog i euroskeptičnog pokreta Pet zvijezda i Gentilonijeve Demokratske stranke lijevog centra.

Predviđa se da će Berlusconijev savez osvojiti najviše glasova, no ne i većinu, dok bi Pet zvijezda mogla postati najveća stranka, ali bez koalicijskog potencijala. Demokratskoj stranci bivšeg premijera Mattea Renzija predviđaju se porazni rezultati.

Usprkos tome, Gentiloni je istaknuo kako se ne smiju prenaglašavati rizici političke nestabilnosti.

Na konferenciji za medije u Rimu podsjetio je da Italija ima tradiciju kratkotrajnih i nestabilnih vlada, ustvrdivši kako su “gotovo cijepljeni protiv tog” i da te česte promjene vlasti “nisu zaustavile državu u njezinom rastu i razvoju”.

Očekuje se da će se izbori održati 4. ožujka.

Komentiraj