Raspudić: “Boreći se za svoju kožu, Zdravko Mamić radi posredno dobru stvar za hrvatsko pravosuđe”

Saborski zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić bio je gost N1 Televizije. Raspudić je rekao da su opoziciji u Saboru vezane ruke kad je riječ o sporu oko izbora osobe koja bi vodila Vrhovni sud u narednom mandatu.

Osvrnuo se na poruku Zorana Milanovića zastupnicima koje poziva da “Sabor ispuni svoju ustavnu obavezu i da se očituje o (njegovom) prijedlogu za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske”.

“Taoci u saboru”

“Mi iz pozicije oporbe smo na neki način taoci u Saboru. Mi unutar Sabora možemo raspravljati samo o onome što predsjednik Sabora stavi na dnevni red. Ili to reći na N1”, rekao je Raspudić.

Podsjetio je na nedavni slučaj:

“Po tom pitanju smo imali, recimo, situaciju s HGK, kad je predsjednik Sabora shvatio da nema većinu pa to nije stavio na glasanje. To je bio onaj trenutak kad im je pukla većina”, kazao je i nastavio:

“Smatram da to nije dobro, da inače predsjednik Sabora i potpredsjednici iz vladajuće većine sebi daju neke ovlasti koje poslovnički ni po čemu ne proizlaze”.

Nabrojao je stvari poput onih da se zastupnicima iz opozicije oduzima riječ, upliće im se u pola govora, dodjeljuju im se opomene i slično.

“Sad je to kulminiralo s ovom pričom”, poručio je Raspudić.

O izboru za predsjednika Vrhovnog suda

Rekao je kako će se dalje, prema njegovom mišljenju, razvijati situacija s izborom predsjednice ili predsjednika Vrhovnog suda:

“Pretpostavljam da će se ponoviti javni natječaj, vidjet ćemo hoće li se kandidatkinja koju je odabrao predsjednik i javno rekao da je to njegova kandidatkinja prijaviti na taj natječaj. To će onda doći u Sabor. Po ovome što vidim, vrlo vjerojatno će je vladajuća većina odbiti”, kazao je.

“Oni su dobro ustrojena stranka, nitko tu ne misli posebno svojom glavom”, dodao je.

“Ima žetončića”

Što se tiče zastupnika iz kvote većine poput Milorada Pupovca ili Radimira Čačića, Raspudić ne smatra da bi njihovo mišljenje omelo HDZ-ov, kako kaže, naum da ne prihvati kandidatkinju predsjednika Zorana Milanovića ako bi se ona javila na ponovljeni javni poziv:

“Imali smo priliku neki dan vidjeti da Andrej Plenković u Saboru ima neku rezervu poput onoga što je Milan Bandić nazivao žetončićima, da su im neki dan Suverenisti održali većinu.”

Za stav zastupnika iz kluba Mosta rekao je da će se  to tek vidjeti.

“Danas smo u takvoj situaciji da je minimalni preduvjet za suca da ga nogometni menadžer nije vodio na putovanje u Dubai s prijateljicama, da mu nije kupovao skupe cipele kao što mama ili tata vodi dijete u šoping”.

“Pitanje je hoće li uopće doći taj prijedlog u sabor”, dodao je.

Slučaj Zdravka Mamića

Za Zdravka Mamića je rekao da se treba vratiti u Republiku Hrvatsku i služiti zatvorsku kaznu.

“Boreći se za svoju kožu, za svoje interese, on radi posredno dobru stvar za hrvatsko pravosuđe”, komentirao je Mamićevo iznošenje navodno kompromitirajućeg materijala po pojedine suce.

Fotografije sudaca koje su izašle u javnost Raspudić je nazvao izuzetno kompromitirajućima po dotične suce. Rekao je da Mamić iznosi puno dokumenata i zaključio:

“To je jedna velika prilika u hrvatskom pravosuđu. Ali, sve treba uzeti s rezervom, presumpcija nevinosti je civilizacijski doseg. Nadležna tijela to moraju detaljno ispitati i dovesti do kraja”, rekao je.

O Kolindi i Mamiću: “Znakovito je Plenkovićevo ograđivanje”

Što se tiče napisa u medijima o navodnoj povezanosti Mamića i svojedobne predsjedničke kandidature Kolinde Grabar-Kitarović, o čemu je Nacional prvi pisao, Raspudić je prvo komentirao odgovor Plenkovića da on “odgovara za svoje doba”.

“Znakovito mi je to Plenkovićevo ograđivanje”, konstatirao je Raspudić.

Za navode na račun bivše predsjednice Republike kazao je:

“Treba podići tužbu pa neka se stvari ispitaju do kraja. Neka gospođa izvoli podignuti tu tužbu i opere svoju čast”, poručio je Raspudić za N1.

‘Kolinda se pristala kandidirati za predsjednicu tek kada joj je Mamić kompenzirao visoku plaću iz NATO-a’

 

Komentiraj