Rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba u Saboru, na prijedlog zakona rekordne 62 pojedinačne rasprave

 

U Hrvatskom saboru u tijeku je rasprava o prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.

Zasjedanje je počelo slobodnim govorima zastupnika, a potom su prijedlog zakona obrazložili premijer Andrej Plenković i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Plenković: “Nema instant rješenja”

Plenković je, predstavljajući Zakon, rekao da tome treba pristupiti ozbiljno i organizirano, poručivši da “instant rješenja nema” te kako je riječ o dugoročnom zakonu koji ne smije biti donesen na brzinu.

“Pažljivo ćemo nastojati kombinirati nacionalna sredstva i međunarodne izvore financiranja da se u godinama koje su pred nama realizira obnova Grada Zagreba. Tu instant rješenja nema, niti će itko od nas čuti bilo kakve iluzije o tome da će se sve skupa obnoviti i popraviti na brzinu. To jednostavno nije realno i nemoguće je”, naglasio je Plenković.

Dodao je kako je riječ o dugoročnom zakonu koji ne smije i ne može biti donesen na brzinu te je ponovio kako će prihvatiti kvalitetne prijedloge oporbe.

„Te nedjelje 22. ožujka kada je Zagreb i okolicu pogodio potres svi smo osjetili neukrotivu i razornu snagu prirode, potres koji je trajao tek 10-ak sekundi, odnio je jedan mladi život, u potresu je oštećeno 25 tisuća zgrada, neuporabljivo ili privremeni neuporabljivo je više od 6000 zgrada među kojima su vrtići, škole, fakulteti, znanstvene i kulturne ustanove”, kazao je Plenković zastupnicima.

Ministar graditeljstva Darko Horvat kazao je kako je riječ o generacijskom pothvatu te da su u izradu zakona bili uključeni iz mnogih područja.

Zakon uređuje način i postupak obnove, uklanjanje zgrada, izgradnju zamjenskih kuća, te stambeno zbrinjavanje ljudi, predviđa osnutak Stručnog savjeta za obnovu koji će imati savjetodavnu ulogu te Fonda za obnovu koji će obavljati stručne poslove pripreme, organizaciju i provedbu obnove. Predviđa i četiri načina obnove: popravak nekonkstukcijskih elemenata, popravak konstrukcije ili pojačanje konstrukcije ili cjelovitu obnovu.

PLENKOVIĆ: “Za obnovu Zagreba i okolice nema instant rješenja”

 

Rekordne 62 pojedinačne rasprave

Nakon što su predstavili Zakon, uslijedile su replike i rasprave deset klubova zastupnika. Peđa Grbin (SDP) rekao je da će SDP poduprijeti zakon u prvom čitanju jer smatra da ga je potrebno donijeti što prije. Ne misli da se zakon nije mogao donijeti ranije. I Hrvoje Zekanović poručio je da će Hrvatski suverenisti također u prvom čitanju poduprijeti prijedlog zakona.

Odgovarajući Dariju Zurovcu (Fokus) koji smatra da je potrebno manje državne intervencije “jer je nepravedno koristiti sredstva poreznih obveznika iz siromašnijih dijelova države da se pomogne bogatijima u Zagrebu”, Plenković je kazao da velika šteta zahtijeva veliku odgovornost. Istaknuo je da je njegova Vlada shvatila da država postoji s nekim razlogom i da ne mogu ljudi sami, privatnom inicijativom obnavljati velike štete od potresa na sustavan i kvalitetan način.

Na prijedlog Katarine Peović (Radnička fronta) da se siromašnim građanima u potpunosti financira konstrukcijska obnova, Plenković je rekao da je Vlada otvorena što se tiče socijalnih kriterija te da će se voditi računa o tome da se nađe primjereno rješenje.

Kazao je, odgovarajući Mariji Selak Raspudić (nezavisna zastupnica) i da je zakon pisan tako da ulogu ima i ministarstvo i nadležni fond, da su limitirane cijene, da će ići na javne pozive za radove i da se želi spriječiti bilo kakve zloporabe.

Na izjavu Rajka Ostojića (SDP) da se slabo povlače europski fondovi, posebno u dijelu za smanjenje rizika od katastrofa, Plenković je rekao: “To nadilazi onu vrstu imaginacije koju smo od vas slušali u kampanjil. Hrvatska je danas na 97% ugovorenih i 37% isplaćenih europskih sredstava”.

Za pojedinačne rasprave javilo se 62 zastupnika, što je rekord.

Komentiraj