Radnici na daljinu proizvode manje od polovice emisija stakleničkih plinova od uredskih radnika

Autor:

Ilustracija Pixabay

 Malo-pomalo, poduzeća su posljednjih godinu i više dana poticala zaposlenike da se vrate u urede nakon završetka mjera uvedenih zbog covida.

Ali to je poticanje počelo više sličiti na prisilu, posebice u tehnološkim divovima gdje je najavljeno nekoliko krugova otpuštanja otkad su ublažena ograničenja zbog pandemije.

Ranije u rujnu, izvršni direktor Amazona Andy Jassy upozorio je osoblje da ako odbiju raditi barem tri dana tjedno u uredu “to vjerojatno neće tako moći ići”.

Google, Meta i X prethodno su rekli zaposlenicima da smanje rad od kuće i vrate se radu sličnom onome kakav je bio prije covida.

Ali zaposlenici koji se ne žele vratiti u urede jer im rad od kuće omogućuje da se osjećaju nesputano, sada imaju odgovor za svoje šefove.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) u SAD-u, “radnici na daljinu proizvode manje od polovice emisija stakleničkih plinova od uredskih radnika”.

To je zato što čimbenici kao što su putovanje na posao i potrošnja energije u objektima ovise o tome koliko ljudi putuje na posao i s posla i koliko često.

Radnici koji stalno rade od kuće mogli bi “pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova od 54 posto po glavi”, što bi bilo “prvenstveno zbog smanjene potrošnje energije u uredu”, kažu znanstvenici koje je predvodio inženjer sa Sveučilišta Cornell Yanqiu Tao.

No dok bi 2-4 dana rada na daljinu dovelo do pada od “do 29 posto”, ograničavanje rada na daljinu na dan u tjednu značilo bi pad od samo 2 posto, što znači da malo koristi, prema timu u kojem je bio Longqi Yang iz Microsofta.

Istraživanje je sadržavalo podataka od preko 100.000 uzoraka, uključujući američki Residential Energy Consumption Survey i Microsoftove podatke o zaposlenicima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.