Radeljić tvrdi da ga se boje, a htio je manipulirati predsjednicom

Goran Stanzl/Pixsell

Bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Mate Radeljić neće doći na sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost na kojoj će se razmatrati okolnosti njegova razrješenja.

Radeljić je, kako prenosi N1, rekao da na sjednicu nije pozvan jer se boje što će reći. “Da sam pozvan, odazvao bih. Nisam se ni pismeno očitovao, jer to od mene nije zatraženo”, izjavio je tvrdeći da je današnja sjednica Odbora farsa, jer se svi međusobno pokrivaju. Ranko Ostojić ga je već osudio, a pokriva Davora Franića, koji je u SOA-i bio i za njegova mandata na istom radnom mjestu, rekao je. Vijeće za nacionalnu sigurnost, dodao je, vodi Maja Čavlović, koja je bila savjetnica predsjednice za nacionalnu sigurnost.

O kaosu na Pantovčaku gdje je utjecajni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović uzurpirao vlast i gdje se tvrdilo da kuje urotu kako bi sam preuzeo ključno mjesto u izvršnoj vlasti Nacional je donio eksluzivnu priču potkraj prosinca 2018. otkrivajući da je, kako je  za Nacional tvrdilio nekoliko visoko pozicioniranih i pouzdanih izvora bliskih i Vladi i Uredu predsjednice,  Radeljić dvaput  nagovarao predsjednicu  da odstupi i pokuša preuzeti HDZ te postane premijerka kojom će manipulirati kako je to već radio u Uredu predsjednice. Sebe je vidio kao potpredsjednika Vlade i ministra policije. Nakon što se otkrilo da je smjenu htio osujetiti prijetnjama predsjednici, u slučaj se umiješala i SOA, a on im se osvetio priopćenjem u kojem je naveo da  je bio  na sastanku na koji ga je pozvao šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić 5. prosinca 2018.  U  priopćenju, sastavljenom tako da difamira i kompromitira predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, napisao je  da ga je na tom sastanku Franić u ime predsjednice namjeravao smijeniti i da je tada prvi put čuo za to.

Taj se sastanak održao,  kao što je to u svojem priopćenju 21. prosinca sam Radeljić otkrio, ali svrha i sadržaj tog sastanka nisu bili onakvi kako je to Radeljić opisao, već je, potvrđeno je Nacionalu iz više dobro upućenih izvora,  Radeljić već ranije vrlo dobro znao da mu se priprema smjena, a sastanak je na inicijativu SOA-e bio održan da bi ga se upozorilo na to da pazi što radi nakon što mu to službeno kažu. Ono što je Radeljić namjeravao uraditi, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, izravno bi moglo ugroziti nacionalnu sigurnost, a sprječavanje takvih mogućnosti spada u izravne poslove koje je SOA dužna obavljati. Izvor blizak Vladi tada je za Nacional izjavio: “Ako SOA treba snositi odgovornost , onda je to samo zato što je trebala puno prije i puno energičnije upozoriti hrvatsku predsjednicu da se Radeljića iz sigurnosnih razloga zbog njegova načina ponašanja treba žurno riješiti.”

Komentiraj