EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Putin prihvatio poziv da posjeti Italiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio je poziv da posjeti Italiju, koja se smatra jednom od europskih zemalja voljnih da ustraju na otopljenju odnosa s Moskvom i ukidanju sankcija Europske unije.

Premijer Giuseppe Conte, koji vodi vladu ekstremno desnih i antiestablišmentskih stranaka voljnih da inzistiraju na boljim vezama s Rusijom, posjetio je Moskvu prošli mjesec i pozvao Putina u Rim što je prije moguće.

Kremlj je u četvrtak rekao da diplomati pripremaju dnevni red posjeta.

Rusija je voljna razviti odnose s Italijom u nadi da će se ukinuti sankcije EU-a koje su Moskvi nametnute zbog aneksije Krima 2014.

Conte je prošli mjesec rekao kako misli da sankcije “moraju biti prevladane što je prije moguće” te dodao da Rim želi uvjeriti ostale zemlje EU-a da ih ukinu.

Talijanske tvrtke, od kojih je oko 500 u Rusiji, dugo vremena su se žalile da sankcije štete njihovim poslovnim dogovorima te su lobirale u Rimu za njihovo ukidanje.

Sankcije EU-a u poslovanju s ruskim bankama, financijskim i energetskim sektorom produljene su u lipnju, no istječu krajem siječnja nakon čega će Bruxelles o njima raspravljati.

Komentiraj