Putin donosi ključne odluke uglavnom sam, novo izvješće osvrnulo se i na nuklearni arsenal

Autor:

epa10870527 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting of the Russian Military-Industrial Commission in Izhevsk, Udmurt Republic, Russia, 19 September 2023. According to the Kremlin, the meeting discussed, among other topics, the drafting process for the 2025–2034 State Armament Programme, and Putin noted that the need for weapons, military and special equipment have increased significantly, in connection with the current situation.  EPA/MAKSIM BLINOV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/MAKSIM BLINOV/KREMLIN / POOL

Ruski predsjednik Vladimir Putin donosi ključne odluke o ratu u Ukrajini uglavnom samostalno, bez da se uvelike oslanja na svoje generale, navode analitičari u izvješću američke korporacije RAND koje je objavljeno prošlog tjedna.

No, pri tome se Putin pokazao opreznijim nego što se očekivalo, prenosi Insider.

“Putin donosi ključne odluke uglavnom sam, bez značajnog utjecaja ruskog Glavnog stožera.”

Analitičari navode da je to ponajviše zbog toga što Putin ne vjeruje onima oko sebe i zbog toga malo koristi ekonomsku ili vojnu stručnost koja mu je na raspolaganju.

Zapadni analitičari ranije su objavili da ruski vojni čelnici, uključujući i samog ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, vjerojatno skrivaju od Putina loše vijesti o ratu jer ih zabrinjavaju moguće posljedice.

Dara Massicot, viša istraživačica politike u korporaciji RAND u srpnju je za NYT pisala da u Kremlju vlada “atmosfera sumnje i nesigurnosti”. Istaknula je da Putin vrlo lako okrivi izdajnike te da će među visokim vojnim dužnosnicima vjerojatno prevladati autocenzura.

Dok su Putin i drugi ruski dužnosnici opetovano pokazivali prema svom nuklearnom arsenalu, zapadni dužnosnici nisu izvijestili o znakovima da se Rusija ozbiljno priprema za njegovu uporabu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.