Pupovac: “Treba još vremena i djela, ali napravljeni su prvi koraci prema pomirenju”

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je odlazak u Škabrnju kako bi odao počast hrvatskim žrtvama Domovinskog rata, a prilikom gostovanja na RTL televiziju naglasio je važnost pomirenja između Hrvata i Srba.

Andrej Plenković i Boris Milošević zamijesili su pogaču pomirbe, hoće li ta pogača kako ste se vi slikovito izrazili, i uspjeti. Hoće li se ispeći i biti ukusna?

Trebat će vremena i još gesti, riječi i djela. Trebat će drugih aktera. Raduje me što je patrijarh srpski, njegova svetost Irinej, poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute tim putem.

Patrijarh je rekao, zapravo, da je pravo vrijeme za pomirbu Hrvatske i Srbije. Hoće li tu poruku shvatiti i Beograd i je li ona shvaćena u Zagrebu?

Treba vremena  da je valjano shvate i Zagreb i Beograd. Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake. U međuvremenu će biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti vjeru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je riječ, govorimo o onome što se dogodilo u Kninu, nego da je riječ o nečemu na čemu će se raditi još mjesecima i godinama.

Što to konkretno znači da su svi raniji iskoraci bili privremeni i da je netko imao figu u džepu. I ranije je bio SDSS na vlasti s HDZ-om i imao svog potpredsjednika Vlade. I ranije su se činile neke geste. Zašto mi ovu stranicu u povijesti nismo dosad zatvorili?

Ne radi se o tome da su to bile geste s figom u džepovima. Naprosto je trebalo vremena, trebalo je dozrijeti, trebalo je da dođu ljudi koji će moći ponijeti teret na svojim leđima onoga što je poneseno u Kninu i što će se nositi još dugo vremena.

Boris Milošević u Kninu, Tomo Medved u Gruporima, Andrej Plenković u Varivodama, a vi idete u Škabrnju. Kako objasniti tu poruku onima koji to možda ne razumiju, a recimo su i ovih dana imali potrebu izvikivati “Za dom spremni”?

“Za dom spremni” treba maknuti iz javnog prostora. Treba maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tijekom rata 1991. – 1995., taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na židovima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, prije svega, antifašiste. Taj pozdrav narušava ono što se u današnjoj Hrvatskoj želi stvoriti, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba.

Komentiraj