Puhovski o Milanovićevom obraćanju: Ispsovat će još više Plenkovića, HDZ…

Autor:

25.02.2018. , Zagreb -  U Kaptol Boutique Cinema, otvorenje festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.Zarko Puhovski. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Komentirajući za večeras najavljeno izvanredno obraćanje predsjednika Zorana Milanovića oko nemogućnosti postizanja dogovora oko imenovanja ravnatelja VOSA-e, politički analitičar i profesor Žarko Puhovski kaže:

“To je preuzeo Franjo Tuđman koji je uveo da se predsjednik obraća Hrvatskom saboru poslanicom bez mogućnosti postavljanja pitanja i očito je da Milanović ne izlazi dobro na kraj s novinarima i novinarkama prije svega, pa je odlučio obratiti nam se kao Predsjednik.”

Dodaje da se Predsjednik građanima ne obraća jer je situacija izvanredna.

“Oni su se očito dogovorili da VSOA funkcionira. Ono što je sam Milanović rekao minimalno funkcioniranje, važno je da dobiju plaće, bez obzira na to što rade”, kaže Puhovski. Pretpostavlja da će dio poslova prebaciti na druge agencije.

Komentirao je i izjavu premijera Plenkovića koji je istaknuo da dok god od Milanovića ne dobije ispriku neće biti nikakvog sastanka:

“Sve što je Plenković rekao danas o Milanoviću je istina, osim toga što on nema pravo biti uvrjeđen. Uvreda države preko uvrede visočanstva je feudalna kategorija i na nju Plenković nema pravo. Vi se bavite politikom jer vam treba mojih 25 posto, i ako hoćete funkcionirati, ja mogu reći što me volja jer vam treba 25 posto i točka”, kaže Puhovski.

“I ako ne možete to progutati onda nemate elementarnu podobnost bavljenja politikom. To nije pitanje samoljublja, to nije pitanje ega, to nije pitanja morala, to je pitanje obavljanja posla”, zaključuje Puhovski.

Milanovićev poziv

O pozivu predsjednika Milanovića na razgovor, Puhovski kaže:

“Ok. Što god bilo da bilo. Šuti, dođi ovamo, pregrizi i dajte da se dogovorimo. Mislim da je poziv došao prekasno, ali bolje ikad nego nikad. On je vjerojatno znao da Plenković ide u Orašje i u Dubrovnik, ali to su možda mogli napraviti i u nedjelju kad bi imali prijedlog.”

Na pitanje tko je taj tko se drži procedure, Puhovski kaže da je sam Milanović rekao da je slao ministra obrane kod Kolinde Grabar Kitarović i onda naglasio kako je njegov ministar bio važnija osoba od ministra Marija Banožića, što je nedvojbeno istina, ali to nema veze s time.

Dodao je da misli da će večeras Milanović u svom obraćanju ispsovati još više Plenkovića, HDZ, tatu i mamu.

“Milanović se našao u situaciji da odlučuje i on tu situaciju neće ispustiti iz ruku. On je učinio puno pogrešnih stvari, ali sad je on na potezu”, kaže Puhovski.

Afera HEP-a

Komentirao je i aferu oko HEP-ove prodaje plina. Kaže kako je primijetio da je Andrej Plenković danas bio jako dobro pripremljen što reći na temu Milanovića, a jako slabo na temu plina, HEP-a i PPD-a.

Kaže da su tri stvari po njegovom sudu jasne. “Oni su od HEP-a već prije napravili kasicu prasicu i HEP doista plaća za sve nas. Drugo, oni su imali jedan potez koja je bio odličan kad je donesen, ali je u međuvremenu postala loša. Nerazumljivo je kako to nitko nije primijetio”, kaže Puhovski i dodaje da je pitanje je li moguće retroaktivno ispravljati pogrešku.

“I ono što je najgore, nitko ne može reći, ljudi zeznuli smo”, kaže Puhovski i dodaje da treba tu i tamo priznati da smo pogriješili.

Kaže kako je premisa haškog sudišta u ovoj situaciji primjenjiva. “On je mogao ili morao znati. Možda premijer nije znao, možda ministar nije znao, ali je morao znati”, kaže Puhovski za N1 televiziju.

Predsjednik Milanović večeras se preko televizija izravno obraća javnosti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.