Puhovski: “Imamo jednostavnu činjenicu. Hrvatska je svjetski čimbenik u nogometu. U čemu smo još svjetski čimbenik?”

Autor:

04.07.2017., Zagreb - Srpsko privredno drustvo Privrednik i Vijece srpske nacionalne manjine Grada Zagreba organizirali su tribinu na temu: Promjena imena Trga marsala Tita. Na tribini su govorili: dr. Zarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu, dr. Zlatko Hasanbegovic, saborski zastupnik, dr. Tvrtko Jakovina, profesor na Filozofskom fakultetu, te moderator Sasa Kosanovic. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U ponedjeljak je u emisiji “Sportski gost dana” sudjelovao profesor filozofije politike i politički komentator Žarko Puhovski. Koliki je utjecaj nogometa i igra hrvatske reprezentacije, ukratko je sažeo izbornik Zlatko Dalić rekavši da igrači “moraju biti ponosni na ovih pet godina, oni su u nedjelju u tuđu državu doveli 35 tisuća Hrvata, što je najveći broj hrvatskih navijača na jednoj nogometnoj utakmici u povijesti”.

Nakon jučerašnjeg izgubljenog finala Lige nacija protiv Španjolske Puhovski je rekao da njemu kao kibicu nije legla Dalićeva reprezentacija, koja je imala jedan talijanski model, a to je mnogo više uspjeha od lijepog nogometa. “Ona nikada nije nikoga tukla hametice, kao recimo Ćirini momci, Njemačku recimo tri prema nula. Ona se uvijek provlačila i njezina poruka je bila ‘čvrsta volja’, a ne lijep nogomet”

“Nakon ovakvih sportskih gubitaka kod kojih  nakon velikih očekivanja euforično iščekivan uspjeh izostane, a radi se o uspjehu u natjecanju koje nije prvorazredno takmičenje kao svjetsko prvenstvo, bila je jaka ugledna momčad s kojom se Hrvatska ravnopravno borila, čini mi se da će doći do manjeg razočarenja nego što bi to bilo da nismo dobili polufinalne utakmice ili onu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu” rekao je Puhovski i dodao: ” I imamo jednostavnu činjenicu, Hrvatska je svjetski čimbenik u nogometu.”

Osvrćući se na počesto nezadovoljstvo uspjesima naših sportaša koja ne uključuju pobjedu, Puhovski je rekao kako trebamo krenuti od pitanja što je  nacija dala za sport? “Po čemu su Kostelići hrvatski proizvod, po čemu su tenisači koje imamo hrvatski proizvod. To su sve zapravo familijarni poduhvati. ako hoćete, dobar dio ovih nogometaša je školovan ili rođen u inozemstvu, tako da je tu nacija čudna kategorija koja ima smisao utoliko što su oni svi odlučili igrati ili skijati za Hrvatsku, i to pokazuje da ona ima neku privlačnu silu”, zaključio je Puhovski.

Identifikacija s uspješnim sportašima i njihovim uspjesima je način da male nacije izađu iz geta. “Siromašni ljudi i dalj ostaju u getu, siromašne nacija i dalje ostaju siromašne, kao recimo afričke zemlje koje imaju spektakularne uspjehe u trčanju na srednje i duge staze, ali sportaši dolaze iz nekih od najsiromašniji zemalja. Imamo jednu vrst ‘hohštapleraja’, i sada smo bolji nego što jesmo, jer je jedan Kostelić ili fantastični Luka Modrić uspješan sportaš. A mi za to zapravo nemamo zasluga, već oni.”

Cijeli razgovor sa profesorom Žarkom Puhovskim za Radio Nacional koji je vodio Saša Matijaš poslušajte na linku:

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.