Prvi navijač Dinama mogao bi na slobodu, na sudu u Ateni mora se pojaviti 5. prosinca

Autor:

13.08.2023., Atena, Grcka - Poslejdnja skupina privedenih navijaca izlazi pred skudskog istrazitelja izjasniti se o optzbama koje im se stavljau na teret. Inace, svi do sada navijacima koji su izvedeni pred istrazitelja produzen je pritvor. Photo: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/PIXSELL

 Jedan od 102 Bad Blue Boysa koji su u zatvoru na Kreti dobio je poziv za davanje iskaza na sudu u Ateni 5. prosinca doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih obiteljima uhićenih.

Uz poziv mu je napomenuto da ponese i sve svoje stvari pa se spekulira da bi nakon toga mogao biti pušten na slobodu, ali zasad nema službene potvrde te informacije.

Odvjetnik uhićenih navijača Atanos Kaimenakis poručio je Jutarnjem listu kako još uvijek nije primio službeni dokument da je na nožu 35-godišnjeg navijača koji je u međuvremenu ispitan i pušten, nađen DNK.

Nema drugih informacija o tome je li još netko među Boysima dobio poziv za davanje iskaza pred sudom. Nakon što su hrvatski sudovi odbili nekoliko grčkih Europskih uhidbenih naloga (EUN) za pripadnicima BBB-a zbog nereda od 7. kolovoza, jer su bili nepotpuni, Grci su dopunili naloge te ih ponovno poslali u Hrvatsku.

Konkretno izvanraspravno vijeće zbog nepotpunih naloga odbilo je donijeti odluku o tri takva naloga, onoga protiv Filipa Ž. te Ivana P. i Kristijana P., a navodno su i na drugim sudovima u Hrvatskoj zbog identičnoga razloga odbijeni i drugi grčki EUN-i.

Kako je to detektiralo izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda, nalog nije sadržavao odluku grčkoga tijela, najvjerojatnije tamošnjega suda, kojom se traženim navijačima u toj zemlji u odsutnosti odredio istražni zatvor.

Sada su takva rješenja, pak, naknadno dostavljena te će sudovi morati ponovno donositi odluku o izručenju, odnosno predaji Grčkoj. Poznajući dosadašnju praksu hrvatskoga postupanja prema osobama traženim putem EUN-a, ova dopuna grčkoga naloga mogla bi značiti ozbiljne probleme u procesnoj poziciji za tražene BBB-ovce.

Naime, od ulaska RH u Europsku uniju, odnosno od početka primjene EUN-a kod nas, hrvatsko pravosuđe je praktički zauzelo stav da, ako je nalog valjan, izruči sve tražene osobe, pišu novinari Jutarnjeg lista Dušan Miljuš i Marin Dešković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.