EPA/J. Scott Applewhite

Prvi govor Baracka Obame kao bivšeg predsjednika

Bivši američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je, nakon višemjesečnog odmora, održao govor u Chicagu o temi posve različitoj od trenutačnih američkih političkih rasprava, posvećenoj mladima i građanskom aktivizmu, što je bio prvi njegov javni istup nakon što je otišao s dužnosti predsjednika.

Barack Obama sudjelovao je u raspravi o građanskom aktivizmu s mladim liderima Chicaga na gradskom sveučilištu.

Trumpov prethodnik se nije oglasio od odlaska iz Bijele kuće 20. siječnja. On je napisao desetak tweetova i nekoliko priopćenja, posebice o zaštiti svog zakona o zdravstvenom osiguranju, kojem prijete republikanci, te kako bi odbacio Trumpove optužbe o prisluškivanju Trump Towera tijekom izborne kampanje. On nije izravno komentirao djelovanje sadašnjeg predsjednika. Mladi i građani su u središtu projekta Zaklade Obama u Chicagu, gdje je Obama počeo karijeru.

Prema pisanju Chicago Tribunea bivši demokratski predsjednik se na privatnom sastanku u nedjelju sastao s mladim problematičnim osobama iz South Sidea, s kojima je razgovarao o bandama, zaposlenju i obrazovanju.

Obitelj Obama unajmljuje kuću u Washingtonu, gdje jedna od njihovih kćeri pohađa gimnaziju.

On će 25. svibnja sudjelovati na javnoj diskusiji o demokraciji s njemačkom kancelarkom Angelom Mekrel u Berlinu, prigodom 500. obljetnice protestantske reforme. Prošlog tjedna on je telefonski razgovarao s kandidatom za francuske predsjedničke izbore Emmanuelom Macronom, koji je u nedjelju ušao u drugi krug izbora.

Komentiraj