Provjerite kako će izgledati nova karta izbornih jedinica

Autor:

Hrvatski sabor je donio novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji ne mijenja postojeci izborni sustav, ali u odredjenoj mjeri mijenja karte izbornih jedinica. Oko petina biraca tako ce promijeniti jedinicu u kojoj je sada. Preslagivanje izbornih jedinica najvecu promjenu donosi Zagrebu koji se, umjesto na cetiri, dijeli na tri izborne jedinice. Zagreb po novome potpada pod prvu, drugu i sestu izbornu jedinicu. Photo: Stjepan Banovic/PIXSELL

Photo: Stjepan Banovic/PIXSELL

Sabor je jučer izglasao novi Zakon o izbornim jedinicama. Zakon je to koji ne donosi promjene u postojeći izborni sustav, ali dijelom mijenja granice izbornih jedinica. 

Buduće saborske zastupnike, njih 151, građani će birati kao i do sad, u deset izbornih jedinica po 14 zastupnika. Predstavnici nacionalnih manjina birat će 8 zastupnika, dok će 3 zastupnika birati pripadnici hrvatske dijaspore.

Promjenu će najviše osjetiti gotovo petina birača (22 posto) – oni će promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su dosad bili. Većina njih je iz Zagreba koji je doživio najveću promjenu. Naime, umjesto dosadašnje četiri izborne jedinice glavni se grad od sada dijeli na tri – prvu, drugu i šestu, javlja HRT.

Photo: Stjepan Banovic/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.