hina

Provjera potpisa za referendum protiv Istanbulske

Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak je na sjednici jednoglasno pozvao Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa koju je prikupila inicijativa Istina o Istanbulskoj te da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom.Inicijativa je Saboru prošli tjedan predala 377.635 potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.

U raspravi je SDP-ov Peđa Grbin ustvrdio kako su prošli tjedan imali inicijativu kojom se žele smanjiti prava nacionalnih manjina, a sada je riječ o inicijativi kojoj je namjera smanjiti prava većine u društvu, a to su žene, kojima se želi onemogućiti da žive život bez nasilja.
“Inicijatore ove inicijative može biti sram. Umjesto da su uložili energiju kako bi se položaj žena popravio, oni idu suprotnim smjerom kojim žele da Hrvatska napravi korak nazad”, izjavio je Grbin.

Pokretači inicijative Istina o Istanbulskoj, dodao je, u kampanji iznosili brojne neistine o Istanbulskoj konvenciji. Kazao je i da su danima odgađali predaju potpisa pri čemu je za to vrijeme broj potpisa neobjašnjivo rastao.
“Broj potpisa je bio manji u trenutku kada je potpisivanje referendumske inicijative završilo u odnosu na trenutak kada su ti potpisi predani Saboru. Imamo javna svjedočenja ljudi da su, protivno zakonu, kontaktirani i nakon roka za prikupljanje potpisa te da ih se tražio potpis za inicijativu, što je neprihvatljivo”, kazao je Grbin.
Smatra da osim provjere lokacija na kojima su se skupljali potpisi, Vlada treba provjeriti i vrijeme u kojemu su skupljani, a smatra dobrim da se kontaktira i osobe koje su javno progovorile o nepravilnostima.
Uzvratio mu je Hrastov Hrvoje Zekanović, koji nije član Odbora, rekavši kako “treba biti sram sve koji su opstruirali referendumsku inicijativu, a to ste i vi gospodine Grbin”.

“Ni vi ni drugi zastupnici niste reagirali na Vojka Obersnela, koji nije dopustio prikupljanje potpisa. Ako imate dokaze da je netko kršio proceduru prijavite ih. Što se tiče odgađanja predaje potpisa, to je logično. Mi nemamo infrastrukturu kao vaša stranka, još uvijek ima nekih izgubljenih knjižica s potpisima”, rekao je Zekanović, koji je u izlaganju rječkog gradonačelnika Obersnela nazvao “despotom”.
“Ponosan sam što sam učinio sve što mogu da broj potpisa bude što manji. To bih opet napravio jer se referendumom smanjuju prava. Uostalom, i Ustavni sud je u svom rješenju ‘otkantao’ inicijativu i svojim rješenjem demantirao da u Rijeci nisu mogli skupljati potpise”, odgovorio mu je Grbin.
Mostov Robert Podolnjak mišljenja je da je Ustavni sud zapravo zapriječio gradonačelnicima da svojim zaključkom zabrane prikupljanje potpisa, odnosno da im je poručio da ne mogu oni odlučivati što je ustavno, a što ne. Po njemu, riječ je o iskoraku kojim se liberalizira način skupljanja potpisa za referendum.

Za razliku od njega, HNS-ov Milorad Batinić smatra da Ustavni sud ne može reći lokalnoj samoupravi na kojoj bi površini trebala dopustiti prikupljanje potpisa.
Predsjednik Odbora HDZ-ov Željko Reiner pozvao je sve zastupnike da razmisle kako popraviti niz nedorečenosti u referendumskoj legislativi, koje su se pokazale u dosadašnjim inicijativama.

Komentiraj