Prosvjedi protiv vlasti u Varšavi. Na ulice izašlo ‘oko milijun ljudi’

Autor:

epa10893508 People gather for the "Million Hearts March" organized by the Civic Coalition in downtown Warsaw, Poland, 01 October 2023. The action, called by Civic Coalition leader Donald Tusk, is intended to encourage opposition supporters to participate in the October 15 parliamentary elections.  EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

EPA/PAWEL SUPERNAK

Oko milijun osoba okupilo se u nedjelju u Varšavi na prosvjedu liberalne oporbe protiv politika nacionalističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), procjena je gradskih vlasti.

“Oko milijun ljudi”, objavio je ured gradonačelnika, prosvjedovalo je protiv vladajućeg PiS-a na poziv oporbe u središtu poljskog glavnog grada, 15 dana uoči izbora. Novinska agencija PAP, citirajući policijske informacije, prenijela je da se okupilo oko 100.000 ljudi.

“Ovo je apsolutno najveći skup u povijesti Varšave“, rekla je za agenciju France presse glasnogovornica ureda gradonačelnika Monika Beuth. Gusto zbijeni, sudionici su marširali noseći transparente s natpisima “Dosta nam je i želimo promjene” i “Zajedno imamo snagu”. “Ništa ne može zaustaviti ovu silu”, rekao je bivši premijer Donald Tusk. “Neka nitko u redovima vlasti gore nema iluzija. Ova promjena je neizbježna”, dodao je.

Dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Poljskoj, najveći oporbeni savez u zemlji – Tuskova Građanska koalicija – pozvao je svoje pristaše da izađu na ulice glavnog grada Varšave na “Marš milijuna srca”. Proteste podržava i lijevi savez Lewica.

Poljaci su pozvani na izbore 15. listopada. U svim dosadašnjim istraživanjima PiS, koji je na vlasti od 2015., vodi s jasnom prednošću. Prema istraživanju Instituta Ibris od 27. rujna, predviđa se da će vladajuća stranka dobiti 35,1 posto glasova i može se nadati trećem mandatu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.