Tomislav Miletic/PIXSELL

PROSVJED ZBOG DOKTORATA “Ovo Sveučilište je sramota”

Nakon što je u utorak na Senatu Sveučilišta u Zagrebu formaliziran prijedlog da se zagrebačkom gradonačelniku dodijeli počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, na društvenoj mreži Facebook najavljen je prosvjed ‘STOP Nasilju nad Sveučilištem!’. Prosvjed će se održati 26. ožujka u 11:55 sati.

Organizator prosvjeda i Facebook događaja kojim se prosvjed najavljuje je Stjepan Perko, doktorand na zagrebačkom Sveučilištu. “”Poziv svim doktorandima, studentima i profesorima sveučilišta u Zagrebu da se suprotstave braku Milana Bandića i sramotnog rektora Borasa”, stoji u uvodu poziva na prosvjed.

“Nakon Dragana Čovića, Sveučilište novim “nečasnim” doktorom osuđuje tisuće onih koji će se osjećati sramotno zbog svog rada i pripadajuće titule. Ovo Sveučilište je sramota! Rektor Boras, kojemu nije problematično prekrajati uvjete natječaja za vlastitu poziciju je najsramotniji Rektor u povijesti našeg Sveučilišta. Između svih, osam počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu su dobitnici Nobelove nagrade”, nastavlja se.

Riječ je o velikanima Lavoslavu Ružički (1940.), Vladimiru Prelogu (1952.), Nielsu Booru (1958.), Robertu Robinsonu (1960.), Werneru Heiselbergu (1969.), Doroty Crowfood Hodkin (1969.), Jeanu Daussetu (1986.), Linusu Paulingu (1988.) i Albertu Fertu (2008.). Perko je naglasio kako je prestižnu titulu dobio i ‘naš najveći um Nikola Tesla’.

“Ja kao doktorand na Sveučilištu izražavam najdublju sramotu što sam na doktorskom studiju Sveučilišta koje ima za narav mogućnost da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska. Pozivam sve doktorande, studente, profesore i javnost na okupljanje ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu! Pokažimo da nas ima”, zaključio je Perak uz hešteg #sramimse.

Komentiraj