Prosvjed učitelja ispred Ministarstva, Divjak za dijlog

Screenshot/HRT

Sindikat hrvatskih učitelja u četvrtak je prosvjedovao ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog zastoja u pregovorima za Granski kolektivni ugovor. Najavili su kako će prosvjede organizirati tri četvrtka zaredom. Podsjetimo, zbog upravnih sporova koje su pokrenuli Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Školski sindikat Preporod pregovori su zastali.

Predsjednica sindikata Sanja Šprem za HRT je rekla kako je Vlada donijela odluku o primjeni materijalnih prava, ali istaknula kako kolektivni ugovori nisu samo materijalna prava. “Tražimo nastavak kvalitetnih pregovora, ugovaranje boljih materijalnih prava obzirom na rast BDP-a i veću zaštitu zaposlenika u sustavu osnovnih škola – što se isključivo može kolektivnim ugovorom”, kazala je Šprem.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izašla je među učitelje i potvedila kako su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru za sve učitelje i nastavnike te kako kroz dva, tri tjedna očekuje završetak procesa. Istaknula je kako je na današnjoj sjednici Vlade donesena odluka o produženju materijalnih prava za sve učitelja osnovnih i srednjih škola. “Do sada je održano 10 sastanaka i osam radnih skupina. Ne vidim da je ovdje monolog, već dijalog”, naglasila je ministrica.

Komentiraj