Prosvjed u Dubravi: “Covid pacijenti pretvoreni u pacijente drugog reda”

Zdravstveni djelatnici KB Dubrave u utorak su ponovno izašli iz bolnice kako bi prosvjedovali.

Nezadovoljni su već neko vrijeme, zbog stanja u bolnici, zbog organizacije rada, kao i zbog toga što je KB Dubrava postala covid bolnica.

“Djelatnici KB Dubrava protestiraju zato što covid-19 pozitivne bolesnike učinili bolesnicima drugog reda. Liječe se u neadekvatnim prostorima bez osnovnih higijenskih uvjeta, ponegdje bez dnevnog svjetla i ispravnih električnih instalacija. Liječe se i doniranim starim respiratorima, u bolnici bez infektologa u punom radnom vremenu i bez mikrobiološkog laboratorija”, rekao je Josip Ćurić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

“Istok grada ostaje bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju od oko 350 tisuća stanovnika.”

“U situaciji kada ostale bolnice grada Zagreba nisu u stanju poslati ni 50 djelatnika u ovom trenutku za pomoć kolegama u Dubravi, kako onda možemo od njih očekivati da dodatno zbrinu i naše pacijente? Djelatnici KB Dubrava protestiraju zato što su djelatnike KB Dubrava učinili zdravstvenim djelatnicima drugog reda. Bez obzira na svakodnevne iznimne napore, frustrirani su i demoralizirani jer ni jednim ni drugim pacijentima ne mogu pružiti adekvatnu skrb.

Zgrada KB Dubrava je jedina zgrada zdravstvenog sustava grada Zagreba i zagrebačke županije koja je statički u stanju izdržati i najrazornije potrese. Zato bi KB Dubrava u ovom trenutku trebala biti tretirana kao jedinstveno mjestu na kojemu zdravstvenu skrb u svakom trenutku mogu dobiti sve skupine građana”, poručio je Ćurić.

Pozvali su ministra Vilija Beroša da još jednom preispita svoju odluku o tome da KB Dubrava bude covid bolnica.

“Ne damo bolnicu, ne damo bolnicu”, odjekuje pred KB-om Dubrava. “Ni naše pacijente”, uzvikuju.

“Dajemo sve od sebe ovdje, koristimo najmodernije metode liječenja ove bolesti. Svaki dan se borimo za svakog pacijenta. Dajem podršku kolegama. Ima velik broj bolesnika, pomoć je uvijek dobrodošla”, David Jutrić, specijalist hitne.

“Ovo je težak trenutak za sve nas ovdje, branimo ovu bolnicu ne od neprijatelja, pandemija je tu i to je realnost. va ekipa koja radi ovdje je definitivno sposobna odraditi svoj posao pošteno i korektno. Međutim, jedna sestra ne može njegovati više od 20-ak ili 30-ak pacijenata. Imamo visoku kvalitetu, tako smo navikli raditi. Teško nam je ovo vidjeti jer ne možemo nuditi našim pacijentima ono što smo nudili do sada, a još teže mi pada kada moram nazvati svog pacijenta i reći da je otkazana operacija. Puno doktor i sestara su nas napustili zbog nekih stvar koje nisu bile poštene prema njima, jako mi je teško da je više od 50 posto moje generacije ode iz ove bolnice”, kazao je neurokirurg Fadi Almahariq.

Ministru Berošu je poručio da im da podršku. “Ova bolnica je izvukla deblji kraj. Neka KB Dubravu doživi prijateljski, želimo bolju organizaciju. Neka malo posluša ne samo politiku nego i nas i da potporu djelatnicima”, dodao je.

“Jako sam nesretna i žalosna što trenutno ne operiramo ovdje prvenstveno onkološke bolesnike. Ovo je ustanova u kojoj se radi jako puno onkološke kirurgije, neurokirurgije, abdominalne kirurgije… Ustanova u kojoj se rade transplantacije srca. Veliki udarac za hrvatsko zdravstvo je što ova bolnica već šest mjeseci ne radi svoje uobičajene djelatnosti. Bolesnike koje boluju od covida moramo liječiti kao is ve druge bolesnike. Ovi ljudi su navikli puno raditi, ne samo u koroni. Glavna vrijednost ove bolnice su upravo ovi ljudi, oni su spremni dati sebe za pacijente i za ovu ustanovu. Još nije kasno, ali nemamo još puno vremena. Nije kasno da se organiziramo i za covid i za ne-covid pacijente”, poručila je Antonija Đuzel, abdominalni kirurg, prenosi N1.

Komentiraj