Proslava 25 godina Klinike Svjetlost uz hrvatsku elitu

Autor:

Zagreb, 210923.
City Plaza Zagreb, HoB, Slavonska avenija.
Proslava 25. godina Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.
Na fotografiji: Jadranka Kosor, Dragan Covic, Nikica Gabric, Vili Beros, Oleg Butkovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Darko Tomas/CROPIX

‘Pokazali smo što sve ‘Svjetlost’ može te zašto zaslužujemo mjesto na kojem smo danas u hrvatskoj i svjetskoj oftalmologiji. Sa svim svojim prijateljima podijelili smo spontanu i pozitivnu energiju’, rekao je Nikica Gabrić

Glamurozna proslava 25. rođendana čuvene zagrebačke oftalmološke bolnice Svjetlost sinoć je u Zagrebu okupila svu kremu političkih, poslovnih i estradnih asova iz Hrvatske i inozemstva, koji su se do kasno u noć družili s prof. dr. Nikicom Gabrićem, njegovim sinovima – nasljednicima dr. Krešimirom i dr. Ivanom Gabrićem te ostalim zdravstvenim djelatnicima Svjetlosti koji su od ove bolnice u četvrt stoljeća stvorili nadaleko proslavljenu medicinsku ustanovu u koju često dolaze čak i najveće svjetske zvijezde.  

Večer je započela spektakularnom igrom svjetlosti, laserskim showom koji do sada nikad nije prikazan. Bila je to igra emocije i svjetla po uzoru na poslovnu filozofiju ove bolnice. U službenom dijelu programa prikazan je i dokumentarni film „Legacy“, o povijesti klinike, koji najavljuje naslijeđe i buduću viziju liječničke obitelji Gabrić, a predstavljena je i knjiga publicista i novinara Ivice Radoša “Stvaranje svjetlosti”. 

Prof. dr. Nikica Gabrić i sinovi dr. Ivan i dr. Krešimir Gabrić dobili su nagradu za Centar izvrsnosti i veliki broj ugrađenih inovativnih leća. FOTO: Neva Žganec/PIXSELL

Prisutnima se obratio i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar zdravstva Vili Beroš, čestitavši profesoru Gabriću na izvrsnosti u oftalmološkoj medicini i rezultatima njega i suradnika koji se citiraju i uče diljem svijeta. 

„Mi smo se danas jako lijepo zabavili, ali i jasno prikazali što radimo i što sve Svjetlost može te zašto zaslužujemo mjesto na kojem smo danas u hrvatskoj i svjetskoj oftalmologiji. Sa svim svojim prijateljima podijelili smo jednu spontanu i nadasve pozitivnu energiju koja je nastala sinergijom naših postignuća i ovako istaknutih pojedinaca koji su ovu večer proveli s nama, a tijekom godina poklonili nam povjerenje, jer su skoro svi oni upravo i naši pacijenti i prijatelji. Osjetilo se zajedništvo ljudi; hrvatski, a svjetski. S nama su bili prijatelji iz čak 14 zemalja“, istaknuo je prof. dr. Nikica Gabrić, osnivač Svjetlosti i jedan od vodećih hrvatskih liječnika i vizionara koji je jedini na ovom mjestu mogao okupiti tako šaroliku političku, poslovnu i estradnu elitu. Proslavi su nazočili i potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković, ministar školstva Radovan Fuchs, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, bivši predsjednik Stipe Mesić, bivši premijeri Zlatko Mateša, Jadranka Kosor i Tihomir Orešković, nekadašnji ministri Mate Granić, Andro Vlahušić, Boris Lalovac, Mirando Mrsić te predstavnici svih vjerskih zajednica. 

Velike estradne zvijezde Petar Grašo, Jole, Gibonni, Doris Dragović, Tereza Kesovija i Marija Vidović, pacijenti i prijatelji Svjetlosti, priredili su nezaboravan koncert koji je potrajao do dugo u noć na opće oduševljenje čak 600 uzvanika.  

Tijekom proslave predstavnici dviju najvećih globalnih tvrtki na području oftamologije – Schwind eye-tech-solutions te Johnson&Johnson – predali su sinovima osnivača klinike Nikice Gabrića, dr. Ivanu i dr. Krešimiru Gabriću, nagrade za centar izvrsnosti, uspješno sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima te za veliki broj ugrađenih inovativnih leća.

„Moja supruga imala je problema s vidom. Tada nisam poznavao prof. Gabrića, međutim, došao sam nekako do njegova telefonskog broja. Nazvao sam ga, a on mi je rekao da dođem sutradan sa suprugom u Svjetlost. On i ja tada smo se tek upoznali. Nisam imao priliku večeras govoriti, ali da jesam, ovo bih rekao: Malo je takvih, plemenitih ljudi, u pravom smislu te riječi. Takvih je ljudi danas malo. Profesor Gabrić je na mene ostavio snažan dojam jednog karakternog, pravog čovjeka i od tada smo zaista dobri. Čestitam mu na svemu i želim njemu i njegovim sinovima da još dugo budu sposobni i zdravi kao do sada“, izjavio je dopredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković.

‘Moj otac danas vidi. Kad se probudio slijep, zvao sam Nikicu, reagirao je i mome ocu preko noći spasio oko. Kad ti netko spasi vid, dužnik si mu do kraja života’, rekao je Grašo

Uz ovu bolnicu lijepa iskustva vežu i brojne estradne prvake koje obožavaju mase na ovim prostorima, čuli smo od sinoćnjih gostiju. 

„Dvaput su me operirali i spajali na infuziju, dvije boce po 45 minuta. Ja se pitam kako ću zapaliti cigaretu, kako ću izdržati. Ali onda su me doveli lijepo u jednu kancelariju, koju sam ja odmah prozvao backstage, i u backstageu su mi organizirali kavu, pepeljaru i infuziju. To su idealni uvjeti u svjetskoj medicini za nekoga mog profila. Doktor Gabrić je odličan. Ja sam izuzetno svjestan koliko je teško biti ‘glava’ firme. Meni to nekada toliko živaca oduzima i toga sam jako svjestan, ali to što dr. Gabrić radi – vodi šest klinika s fantastičnim stručnjacima gdje moraš zadržati autoritet – to znači da nikada ne možeš biti ‘u leru’. To je jedno konstantno učenje i usavršavanje. Svaka im čast“, poručio je Zlatan Stipišić Gibonni, a Petar Grašo se brzo nadovezao na kolegu.

„Moj otac je prije nekoliko godina imao jedan ozbiljan problem s okom na koje je, praktički, oslijepio preko noći, a drugo mu je već jako oštećeno od dijabetesa. Tako da se preko noći probudio slijep, izvan sebe, snužden i nije znao što se događa. Zvao sam Nikicu, reagirao je i mome ocu doslovno preko noći spasio oko. Moj otac danas vidi. Što kazati? Kad ti netko spasi vid, dužnik si mu do kraja života“, rekao je Petar Grašo.

Tijekom cijele noći u društvu obitelji Gabrić izmjenjivali su se brojni čestitari, svi odreda hvaleći neobičnu filozofiju ove bolnice koja od svojih pacijenata stvara prijatelje za cijeli život. 

„Jedna od osnovnih ideja zbog kojih je Svjetlost nastala bila je ta da je medicina 90-ih u Hrvatskoj bila orijentirana prema liječniku. Da bi došao do njega, ti si morao čekati mjesecima na pregled. Kad je moj otac otvorio Svjetlost 1998. godine, ideja je bila da ta Svjetlost bude drugačija, da bude orijentirana prema pacijentu. To znači da je pacijent središte našeg rada. Mi koristimo svoje znanje i vještine da bismo promijenili njihov život nabolje. To je osnovna ideja oko koje je Svjetlost uopće nastala“, objasnio je filozofiju Svjetlosti dr. Ivan Gabrić. 

Njegov mlađi brat Krešimir, također liječnik, koji je odmalena uz oca ušao u svijet medicine i oftalmologije, na kraju je poručio: 

„Sljedećih 25 godina Svjetlosti nadam se da će obilježiti suradnja i korištenje naših principa kako bismo pomogli farmaceutskim i tehnološkim kompanijama oblikovati medicinu i oftalmologiju prilagođene pacijentu. Čovjek nije stroj ni komad plastike, on je živo biće s emocijama i strahovima i sve što radimo moramo tome prilagoditi.  

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.