facebook.com

Ovogodišnja Kustoska platforma se održava u Centru KNAP

Kustoska platforma je program Udruge Slobodne veze, koji  već jedanaest godina djeluje kroz organizaciju edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a od prošle godine u suradnji sa Centrom Knap program je proširen u područje izvedbenog studijima iz performativnih formi i razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti.

Prošlogodišnja tema KP: Performativne studije slučaja bavila se proučavanjem performativnih osnova, a tema završnog performerskog maratona koju su izveli i kurirali polaznici platforme bila je ‘Strah od dana’. Ovogodišnju KP: Performativne studije slučaja posvećene su sintagmi historijskog ludila, jer kao što obrazlaže Adams Scall u knjizi ‘Ludilo u civilizaciji’:

“Ludilo je, dakle, na važne načine neizbrisiv dio civilizacije, ono nije smješteno izvan nje. Ono je problem koji uporno opsjeda našu svijest i naš svakodnevni život. Ono je stoga u isti mah rubno i sve prije nego rubno”.

Tako ćete kroz procesualno orijentirani koncept programa uočavati zajedničke silnice između antropoloških, filozofskih i historijskih odnosa društva/pojedinca i ludila. Dovodeći ih u izvedbeno/istraživačkom smislu u korelaciju s performativnim formama koje i same imaju antropološke korijene poput igre, rituala, demonstrativnog izvođenja, live arta, art propagande, manoeuvrea, performativne priče, tableaux vivanta, provokacije, medijskog performansa, re-enactmenta, maskerade te gozbe.

Program KP obuhvaća: projektne radionice Saše Božića (deFacto Theatre),  Sonje Pregrad, Zvonimira Dobrovića (Domino/Queer) i Bojana Jablanovca (Via Negativa); predavanja Gorana Sergeja Pristaša (Bad Co.), Dragana Živadinova (Noordung), Paola Magellija, Sibile Petlevski i Suzane Marjanić…

Svi programi održavaju se u Centru KNAP. Program se održava u popodnevnim i večernjim satima te je besplatan. Predavanja su otvorena za javnost.

Komentiraj